LMPF | Kaip darbuotojams mokėti daugiau išleidžiant mažiau
18800
post-template-default,single,single-post,postid-18800,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Kaip darbuotojams mokėti daugiau išleidžiant mažiau

Kaip darbuotojams mokėti daugiau išleidžiant mažiau

Kai įmonių vadovams didėja spaudimas vienu metu ir didinti atlyginimus dėl infliacijos, ir mažinti išlaidas dėl artėjančios recesijos, o poreikis išlaikyti kvalifikuotus darbuotojus ir pritraukti naujų talentų – nemažėja, vis daugiau darbdavių užduoda sau klausimą – kaip labiau motyvuoti darbuotojus, išleidžiant mažiau.

„Vienas tokių būdų, kuris yra ir socialiai atsakingas, ir motyvuojantis, ir finansiškai naudingas abiem pusėms – III pakopos pensijų kaupimas darbdavio iniciatyva. Vis daugiau darbdavių atranda šį darbuotojų motyvacijos būdą“, – sako INVL Mažmeninių paslaugų vadovė dr. Dalia Kolmatsui.

Darbuotojo pensija – ne tik darbuotojo reikalas

Prie augančio kaupimo III pakopos pensijų fonduose populiarumo prisideda didėjantis žmonių sąmoningumas ir dėmesys savo finansinei ateičiai bei socialiai atsakingi darbdaviai. Be to, darbdavius labiau prisidėti prie darbuotojų pensijų lengvatomis skatina ir valstybė.

Šiuo metu Lietuvoje, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenimis, pajamų pakeitimo norma – santykis tarp mokamos pensijos dydžio ir iki pensijos gauto atlyginimo – yra viena mažiausių tarp organizacijos narių. Lietuvoje viena mažiausių yra ir darbdavio dalis darbuotojo pensijų kaupime, kuri, kaip rodo kitų šalių patirtis, sudaro labai reikšmingą būsimos pensijos dalį.

Apsimoka abiem pusėms

INVL, šiuo metu didžiausia pagal turtą III pakopos pensijų fondų valdytoja, bendradarbiauja su maždaug tūkstančiu įvairaus dydžio įmonių, kurios moka įmokas į savo darbuotojų III pakopos pensijų fondus. Statistika rodo, kad apie 12 proc. darbdavių, kurie savo įmonėje yra įdiegę motyvacines darbuotojų programas, kaip vieną iš priemonių yra pasirinkę kaupimą darbuotojo naudai III pakopos pensijų fonduose.

„Darbdaviui atkreipti dėmesį į šią darbuotojų motyvacinę priemonę verta ir dėl to, kad tai apsimoka finansiškai. Papildomai skatinant darbuotojus įmokomis į III pakopos pensijų fondus nėra atskaitomi gyventojų pajamų mokestis ir darbdavio bei darbuotojo socialinio draudimo įmokos.

Paprastas pavyzdys: 100 EUR premija darbuotojui „į rankas“ darbdaviui iš tiesų „kainuoja“ 168 EUR, nes reikia sumokėti įmokas ir mokesčius, o 100 EUR įmoka į darbuotojo III pakopos pensijų fondą dėl valstybės lengvatų „kainuoja“ tuos pačius 100 EUR. Pagrindinė sąlyga – darbuotojas šias lėšas turi kaupti pensijai. Tai negali būti mėnesinio atlyginimo pakaitalas“, – paaiškina D. Kolmatsui.

Svarbu žinoti, kad įmokos neturėtų viršyti 25 proc. darbuotojui išmokėtų, su darbo santykiais susijusių pajamų. Į šią sąvoką neįeina tokios specifinės kompensacijos, kaip išmokos už darbą lauko sąlygomis ar komandiruotėms. Jeigu darbuotojas gauna tam tikrų pajamų, kurios yra neapmokestinamos GPM, tačiau kurios vis tiek yra atlyginimo dalis, jos taip pat įtraukiamos į šią bendrą sumą, kuriai taikomos 25 proc. „lubos“.

Reikėtų nepamiršti, jeigu darbdavys darbuotojo naudai kaupia ir investiciniame gyvybės draudime, ir moka įmokas į III pakopos pensijų fondą, šios įmokos sumuojamos ir bendrai negali viršyti 25 proc. ribos. Tiesa, pastaroji praktikoje yra retai pasiekiama, nes paprastai įmokos nėra tokios didelės.

Daugiau: https://www.vz.lt/verslo-valdymas/2022/12/09/kaip-darbuotojams-moketi-daugiau-isleidziant-maziau