LMPF | DĖL Nacionalinio miškų susitarimo
18768
post-template-default,single,single-post,postid-18768,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

DĖL Nacionalinio miškų susitarimo

DĖL Nacionalinio miškų susitarimo

Nesulaukusi Nacionalinio miškų susitarime sutartų nuostatų socialiniais klausimais įteisinimo, LMPF kreipėsi į šio susitarimo iniciatorius – Aplinkos ministrą ir LRS Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkę:

LR Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkei Aistei Gedvilienei

LR Aplinkos ministrui Simonui Gentvilui

 

DĖL NACIONALINIO MIŠKŲ SUSITARIMO                         

2021 m. kovo mėnesį Aplinkos ministerijos iniciatyva prasidėjęs ir daugiau kaip metus trukęs Nacionalinio miškų susitarimo (toliau – NMS) procesas buvo užbaigtas parengus  NMS susitarimo projektą. Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacija (toliau – LMPF) aktyviai dalyvavo daugumos darbo grupių veikloje. Galutinį susitarimų tekstą formavo devynios teminės grupės, iš kurių susitarti pavyko šešioms.

Pirmieji, dar 2022 vasario 15 d., susitarimą pasiekė  NMS  IX temos „ Patrauklios darbo vietos su miškais susijusiuose sektoriuose, darbuotojų socialinės garantijos ir apsauga“ dalyviai.  Šalia kitų nuostatų, susitarta dėl daugelio sektoriaus darbuotojams aktualių socialinių dalykų: turi būti subalansuotos atlygio sistemos, kuriose atlyginimų skirtumai būtų ne didesni kaip 3-4 kartai, vidutinis darbo užmokestis  sektoriuje – ne mažiau 110 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio ir kasmet indeksuojamas infliacijos lygiu, miško darbams minimalūs įkainiai nustatomi ūkio šakos tarifiniu susitarimu, stiprinant kolektyvinį atstovavimą, sektoriaus darbuotojai skatinami jungtis į profesines sąjungas,  profesinių sąjungų nariams suteikiant pirmumo teisę pasilikti dalies darbuotojų atleidimo atveju, nuobaudai ar atleidimui reikalingas profesinės sąjungos valdymo organo sutikimas, su sektoriumi susijusių įmonių, įstaigų ir organizacijų reorganizavimas ar optimizavimas vykdomas  profesinėmis sąjungoms dalyvaujant visose proceso stadijose,  sektoriaus darbuotojams vakcinavimas nuo erkinio encefalito ir kraujo tyrimai dėl Laimo ligos turėtų būti privalomai atliekami darbdavių lėšomis, o Laimo liga jiems pripažįstama profesine ir kita. Sutarta, kad  Valstybinių miškų urėdijai (toliau – VMU), kaip vienam svarbiausių  NMS susitarimų įgyvendintojų, stabilesnių pajamų užsitikrinimui  turi būti sudarytos prielaidos išplėsti pajamų šaltinius iš papildomų veiklų, o valstybė neturėtų siekti gauti iš jos veiklos maksimalios finansinės grąžos. Sutartos socialinės garantijos turėtų labiau pritraukti  ne tik specialistus, bet ir darbininkiškų profesijų atstovus, kurių trūkumas sektoriuje tampa vis aktualesnis.

2022 m. birželio mėn. paruoštas Nacionalinio susitarimo projektas buvo pateiktas politinėms partijoms. Jau apie pusę metų apie procesą nėra jokios informacijos.

Kaip LMPF Tarybos posėdyje teigė LR Aplinkos ministras, dalis NMS nuostatų socialiniais klausimais turėtų būti įgyvendintos įtraukiant jas į įmonių ar įstaigų kolektyvines sutartis. Ateinančiais metais prasidės derybos dėl kolektyvinės sutarties atnaujinimo VMU, jau vyksta derybos dėl šakinės kolektyvinės sutarties Aplinkos ministerijoje, artėja kolektyvinės derybos eilėje sektoriaus gamybinių įmonių. Kai kurios  NMS  nuostatos (VMU veiklų praplėtimas, Laimo ligos pripažinimas profesine liga ir kitos) gali būti įteisintos tik kečiant atitinkamus teisės aktus, kurių keitimo procedūros užtrunka, todėl kuo skubesnis NMS teisinio statuso suteikimas sektoriaus darbuotojams yra labai aktualus.

Deklaruojama, kad NMS rengime dalyvavo apie 40 skirtingų organizacijų ir beveik 400 dalyvių. Diskusijos dėl turinio vyko 150 įvairaus formato renginių, buvo sugaišta daugybė darbo ir poilsio valandų, buvo samdomi renginių vedėjai bei įvairūs moderatoriai, t. y. ir pats NMS procesas kainavo daug, todėl jis negali baigtis niekuo.

Kadangi nuo  susitarimo teksto suformavimo praėjo nemažai laiko, prašome informuoti,  kada oficialiai įsigalios galutinis NMS dokumentas, o sektoriaus darbuotojai galės pradėti naudotis  susitarime sutartomis nuostatomis socialinėmis temomis.

Pirmininkė                                                     Diana Raitelaitienė