LMPF | Valstybinių miškų urėdijos architektūros konkursas pastūmėjo keisti tvarką
18695
post-template-default,single,single-post,postid-18695,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Valstybinių miškų urėdijos architektūros konkursas pastūmėjo keisti tvarką

Valstybinių miškų urėdijos architektūros konkursas pastūmėjo keisti tvarką

VĮ Valstybinių miškų urėdijos (VMU) skelbtą architektūros konkursą pagrindinės būstinės Pylimų kaime, netoli Vievio ežero, pastatui laimėjo architektų komandų „After party“ ir „Išora x Lozuraitytė“ darbas.

 Tai bus didžiausias medinis pastatas šalyje, o Aplinkos ministerija jau ruošia pokyčius dėl didesnio organinių medžiagų naudojimo viešosiose statybose.

13,04 ha ploto VMU panaudos pagrindais valdomame žemės sklype numatomi du pastatai – jos būstinė bei lankytojų centras, kuriame įsikurs muziejus, parduotuvė, edukacinės erdvės.

Numatoma, kad administracinis pastatas bus trijų aukštų, jo bendrasis plotas sieks apie 3.500 kv. m. Lankytojų centras braižomas vieno aukšto, 250–350 kv. m ploto. Planuojama, kad projektavimo darbai truks metus.

Iš viso konkursui buvo pateikta 12 darbų. Anot pranešimo, pagrindiniai uždaviniai architektams buvo integruoti pastatą į gamtinę miškingą aplinką, sukurti viešąsias bei edukacines erdves, kuriančias atvirumą visuomenei, biuro pastatui naudoti tik tvarias medžiagas, modernias technologijas ir atsinaujinančios energetikos sprendimus.

Simonas Gentvilas, aplinkos ministras, sako, kad tai bus didžiausias medinis pastatas šalyje, o kartu ir regioninis projektas, perkelsiantis 200 darbuotojų į Vievį.

„Betono pakeitimas organinėmis medžiagomis – svarbiausias statybų dekarbonizacijos įrankis. O jau rugsėjį Vyriausybėje tvirtinsime tvarką, kad šalies viešieji pastatai būtų projektuojami bent 50% iš organinių statybinių medžiagų jau 2024 m.“, – feisbuke teigia S. Gentvilas.

Teritorijoje iki 2015 m. veikė 200 vietų vaikų vasaros poilsio stovykla. Anksčiau visi čia stovintys skirtingų paskirčių 5.800 kv. m ploto statiniai turto patikėjimo teise perduoti VMU. Juos planuojama griauti.

Kiek anksčiau VŽ skelbė, kad bendra projekto vertė – iki 7 mln. Eur be PVM, tačiau tiksli suma esą paaiškės vėliau.

Konkurso laimėtojui numatyta 12.000 Eur premija.

VMU įsteigta 2018 m., sujungus 42 urėdijas. Dar prieš sujungimą pradėta ieškoti, kur įkurti jos pagrindinę būstinę. Tarp svarstytų variantų buvo Panevėžio rajonas, Kazlų Rūda.

Šiuo metu VMU sudaro 26 regioniniai padaliniai su 337 girininkijomis. Patikėjimo teise ji valdo pusę Lietuvos miškų – apie 1 mln. ha.

Įmonės centrinė būstinė veikia Vilniuje, nuomojamose patalpose.

 

https://www.vz.lt/nekilnojamasis-turtas-statyba/2022/08/02/valstybiniu-misku-uredija-issirinko-ideja-bustinei-vievyje