LMPF | Siūloma darbuotojo sportui skirtų iki 600 Eur per metus neapmokestinti GPM
18681
post-template-default,single,single-post,postid-18681,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Siūloma darbuotojo sportui skirtų iki 600 Eur per metus neapmokestinti GPM

Siūloma darbuotojo sportui skirtų iki 600 Eur per metus neapmokestinti GPM

Siūloma darbdaviui iki 600 Eur sumos per metus sumokėjus už darbuotojo sporto ir sveikatingumo paslaugas jų neapmokestinti gyventojų pajamų mokesčiu (GPM).

Laisvės frakcijos atstovė Monika Ošmianskienė su kolegomis inicijuoja tokią Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisą tikėdamasi, kad pakeitimas paskatins gyventojų fizinį aktyvumą.

Pagal projektą, GPM nebūtų apmokestinama darbdavio apmokėta suma už darbuotojui suteiktas sporto ir sveikatingumo paslaugas, jeigu jų vertė neviršija 600 Eur per metus.

Iniciatoriai pažymi, kad panaši tvarka galioja aplinkinėse šalyse: Švedijoje už vieno darbuotojo sveikatinimą darbdavys gali skirti iki 500 Eur per metus, Estijoje – iki 400 Eur per metus.

Latvijoje mokestinė priemonė, leidžianti darbdaviui sumokėti už darbuotojo sveikatingumo paslaugas, įsigaliojo nuo sausio ir darbdavys sveikatingumo išlaidoms vienam darbuotojui gali skirti iki 480 Eur per metus.

Suomijoje darbdavys už darbuotojo sveikatingumo ir kultūros paslaugas gali sumokėti iki 400 Eur per metus.

Pataisos iniciatoriai pažymi, kad Lietuvoje 85% vyrų ir 90% moterų neįgyvendina Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamos fizinio aktyvumo normos – per savaitę sportui skirti 300 minučių.

Aiškinamajame rašte patiekiami duomenys, kad Lietuvoje visiškai nesportuoja ir nesimankština apie 44% gyventojų, apie 4% mirčių siejamos su mažu fiziniu aktyvumu.

Eurobarometro tyrimas taip pat rodo, kad Lietuvoje padaugėjo fiziškai pasyvių gyventojų – nuo 46% 2013 metais iki 51% 2017 metais.

Daugiausiai besimankštinančių, reguliariai sportuojančių asmenų yra Suomijoje (69%), Švedijoje (67%) ir Danijoje (63%).

www.vz.lt