LMPF | Keičiasi dienpinigių mokėjimo tvarka: pokyčiai – jau vasarą
18641
post-template-default,single,single-post,postid-18641,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Keičiasi dienpinigių mokėjimo tvarka: pokyčiai – jau vasarą

Keičiasi dienpinigių mokėjimo tvarka: pokyčiai – jau vasarą

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Darbo ginčų komisijose pernai registruota beveik 5 400 prašymų išnagrinėti kilusius ginčus tarp darbuotojų ir darbdavių dėl dienpinigių ir jų avanso mokėjimo tvarkos. Atsižvelgiant į augantį prašymų skaičių, buvo priimti ir jau nuo liepos 1 d. įsigalios teisės aktų pakeitimai, kuriais siekiama apriboti darbdavio galimybę piktnaudžiauti dienpinigiais.

Akcentuotina, kad nuo liepos 1 d. dienpinigiai bus apskaičiuojami pagal Vyriausybės patvirtintus maksimalius dienpinigių dydžius arba mažesnius dienpinigių dydžius, tačiau dėl mažesnių dienpinigių dydžių profesinė sąjunga ir darbdavys galės susitarti kolektyvinėje sutartyje. Kai nėra tokios sutarties, dienpinigių dydžiai galės būti nustatyti vietiniame norminiame teisės akte. Visgi pastebėtina, kad abiem atvejais dienpinigių dydis turi būti ne mažesnis kaip 50 proc. Vyriausybės patvirtintų maksimalių dienpinigių dydžių.

Svarbu tai, kad kolektyvinėje sutartyje arba vietiniame norminiame teisės akte turės būti nustatyti mažesni konkretūs dydžiai, diferencijuoti pagal objektyvius kriterijus. Taigi turės būti įtvirtinti aiškūs ir objektyvūs kriterijai, pagal kuriuos nustatomas konkretus dienpinigių dydis, taip užtikrinant darbuotojų lygiateisiškumą ir įgyvendinant nediskriminavimo principą.

Daugiau: https://www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/kitos_lietuvos_zinios/keiciasi-dienpinigiu-mokejimo-tvarka-pokyciai—jau-vasara/