LMPF | Nacionalinio susitarimo dėl miškų dokumentas – jau netrukus
18579
post-template-default,single,single-post,postid-18579,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Nacionalinio susitarimo dėl miškų dokumentas – jau netrukus

Nacionalinio susitarimo dėl miškų dokumentas – jau netrukus

Nacionalinio susitarimo dėl miškų procesas artėja prie pabaigos. Susitarimų grupės baigia savo darbą ir redaguoja galutines susitarimų formuluotes, kurios kartu su jau anksčiau parengtais pamatiniu tikslu ir vizija bus įtraukti į Nacionalinio susitarimo dėl miškų dokumentą.

Šiuo metu Aplinkos ministerija rengia susitarimus apibendrinančio dokumento projektą, su kuriuo balandžio pabaigoje planuojama supažindinti proceso dalyvius ir politines partijas.

Primename, kad 9 susitarimų grupės intensyviai dirbo nuo šių metų sausio mėnesio ir ieškojo susitarimų aktualiausiose temose: stabilių ir klimato kaitai atsparesnių miškų formavimas ir miškingumo didinimas, sengirių ir biologinės įvairovės apsauga, visuomenės įsitraukimas į sprendimų priėmimą, miškų sektoriaus atvirumo didinimas, jų socialinės kultūrinės vertės atskleidimas, įvairialypis miško naudų suderinamumas, medieninės ir nemedieninės ekonomikos vystymas, privačių miškų ir viešojo intereso santykis, patrauklių darbo vietų kūrimas su miškais susijusiuose sektoriuose, su miškais susijusių mokslo ir mokymo sistemų vystymas.

Daugumoje šių temų susitarimus pavyko pasiekti. Deja, temose „Įvairialypių miško naudų suderinamumas ir ilgalaikis balansas“, „Geresnė biologinės įvairovės apsauga miškuose“ ir „Miškų teikiamos ekonominės naudos padidinimas“ to padaryti nepavyko dėl ypatingai išsiskiriančių ir viena kitai prieštaraujančių atskirų interesų grupių pozicijų, kurias neretai lėmė vertybinių požiūrių skirtumai. Suprantama, kad tokiose temose einant bendrakūros keliu buvo galimi nebent kompromisiniai sprendimai, kurie, deja, nesulaukė visuotinio pritarimo.

Susitarimų grupių darbo rezultatai skelbiami Nacionalinio miškų susitarimo interneto svetainėje https://nacionalinismiskususitarimas.lt/

AM informacija