LMPF | D. Jakutavičė: streikas pats savaime nėra mūsų tikslas – siekiame tvirto susitarimo darbuotojams
18514
post-template-default,single,single-post,postid-18514,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

D. Jakutavičė: streikas pats savaime nėra mūsų tikslas – siekiame tvirto susitarimo darbuotojams

D. Jakutavičė: streikas pats savaime nėra mūsų tikslas – siekiame tvirto susitarimo darbuotojams

Vasario 8 d. vyks AB “Achema” darbuotojų streikas, kuriam slaptame balsavime pritarė net 80 proc. bendrovės profesinės sąjungos narių.

Darbuotojų atstovai keletą metų bandė susitarti su darbdaviu dėl tokių svarbių klausimų, kaip darbo užmokesčio indeksavimo tvarka, darbuotojų skatinimas už gerus įmonės metinius rezultatus ar viršvalandžių trukmė ir tuos susitarimus įteisinti kolektyvine sutartimi. Tačiau  darbdavys  vengia sėstis prie derybų stalo dėl kolektyvinės sutarties turinio. Todėl darbuotojų kantrybė išseko, ir jie imasi kraštutinės priemonės – streiko.

Viešoje erdvėje matome, kad, likus vos keletui dienų iki streiko, darbdavys ėmė  teikti pasiūlymus darbuotojams dėl darbo apmokėjimo sistemos. Tad natūralu, kad tiek patiems streikui  nusiteikusiems darbuotojams, tiek visuomenei kyla klausimas – ar streikas vis dar reikalingas?

“Pats savaime streikas nėra profesinės sąjungos tikslas. Juk streiko organizavimas – tai tikrai sudėtingas procesas, reikalaujantis daug žinių, laiko, išteklių ir daugybės žmonių darbo. Streiko organizavimo procese dalyvauja daugybė specialistų ir organizacijų ne tik iš Lietuvos.

Darbuotojai mieliau norėtų toliau ramiai dirbti savo darbą, jaustis saugiai ir užtikrintai, tačiau bėda ta, kad ankstesnė darbuotojų patirtis byloja, jog darbdavio pažadai – trumpalaikiai ir netvirti. Darbdavio atstovai prarado darbuotojų pasitikėjimą, o kai nėra pasitikėjimo – nėra ir tikrumo, jog rytoj galios tos pačios taisyklės, kokias turi šiandien” – aiškina Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos (LPPSF) pirmininkė Dalia Jakutavičė.

Anot jos, kad darbdavys turi galimybę keisti atlygio sistemą ir didinti darbo užmokesčio fondą, matome iš pastarosiomis dienomis pasirodžiusių teiginių viešoje erdvėje bei žinučių darbuotojams. Darbdavys lyg ir norėtų tartis, tik, deja, nenorima to surašyti į  kolektyvinę sutartį. Bendrovė siekia primesti darbuotojams tokį susitarimą, kuris neegzistuoja darbo teisės normose, taip sudarydama iliuziją, kad tariasi. D. Jakutavičė pažymi, kad darbdavio pageidaujamas susitarimas neturi nei vardo, nei teisinės galios. Toks susitarimas būtų niekinis nevykdymo atveju. Todėl labai svarbu, kad visi suprastų skirtumą tarp šių susitarimų.

“Vakarų Europoje streikai yra įprasta praktika, o pas mus – tai nėra dažnas reiškinys, todėl darbuotojų tikėjimas, jog elgiasi teisingai, gali susvyruoti. Darbdavio elgsena rodo, kad jo tikslas yra, pasėti abejonę tarp darbuotojų,  kad tik streikas neįvyktų. Vadovai siūlo darbuotojams, kurie nedalyvaus streike, kelias dienas mokėti dvigubą ar net trigubą algą.

Sustabdžius gamyklą nuostoliai savininkams būtų tikrai dideli – tiek finansiniai, tiek reputaciniai. Ir visi suprantame, kad atgarsiai nusiristų net į kitas šalis, o atgauti pasitikėjimą tarptautinėse rinkose būtų sudėtinga užduotis naujiems įmonės vadovams. Ironiška, tačiau darbdavys, dėl teisėtų streiko veiksmų kaltindamas profesinę sąjungą destrukcija ir nesiekdamas tvaraus susitarimo, tik dar labiau klampina save į nepasitikėjimo liūną. Tad darbuotojams linkiu stiprybės ir susitelkimo – tik tvirtai gindami teisėtus reikalavimus pasieksime tikslą”, – pažymi D. Jakutavičė.

Visa nuolat atnaujinama informacija apie streiką “Achemoje” – čia:

https://www.lpsk.lt/2022/02/01/informacija-apie-achemos-streika-nuolat-pildoma/