LMPF | Gandas apie valstybinių miškų naikinimą – socialinio tinklo vartotojų pramanas
18390
post-template-default,single,single-post,postid-18390,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Gandas apie valstybinių miškų naikinimą – socialinio tinklo vartotojų pramanas

Gandas apie valstybinių miškų naikinimą – socialinio tinklo vartotojų pramanas

Socialinio tinklo „Facebook“ vartotojų skelbiamos žinutės apie tariamai naikinamus valstybinius miškus neturi nieko bendro su tikrove. Aplinkos ministerija pabrėžia, kad valstybė planuoja keisti kai kurių valstybės įmonių, tarp jų ir Valstybinių miškų urėdijos (VMU), juridinį statusą jų veiklai ir vadybai pagerinti.

Keisti VMU juridinį statusą Ekonomikos ir inovacijų ministerija numato Valstybės valdomų įmonių pertvarkos ir valdymo centralizavimo priemonių plane. Taip pat bus keičiamas Registrų centro, Turto banko, Lietuvos automobilių kelių direkcijos ir kitų valstybės įmonių statusas.

Vyriausybė siūlys visas valstybės įmones keisti į akcines bendroves – kaip AB „Lietuvos geležinkeliai“, AB „Ignitis“. Šiuo metu į akcinę bendrovę pertvarkomas Klaipėdos valstybinis jūrų uostas. Valdymo formos „valstybės įmonė“ apskritai nebeliks.

„Akcinės bendrovės statusas leis depolitizuoti urėdijos valdymą, pagerinti vadybos procesus, o svarbiausia – įmonės veikla taps atviresnė, skaidresnė ir geriau suprantama. Naudą pajus tiek darbuotojai, tiek plačioji visuomenė, nes bus užtikrinta gerokai didesnė kontrolė ir įmonės vadovybės atskaitomybė“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Keisti VMU juridinį statusą pataria ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija, šįmet atlikusi pirmąjį Lietuvos aplinkosauginio veiksmingumo vertinimą.

Pakeitus VMU statusą, įmonės keliami tikslai ir uždaviniai nesikeis, o jos valdomi miškai, kaip buvo, taip ir liks išimtinė valstybės nuosavybė. Šis imperatyvas nurodytas Konstitucijos 47 straipsnyje.

Vyriausybės inicijuojamas valdymo formos pokytis sudarys sąlygas efektyviau valdyti VMU, pasiūlant naują vadybos standartą, paprasčiau pritraukiant lėšų inovacijoms ir modernizavimui, skaidriau apskaitant jos teikiamą gamtosauginę, socialinę naudą miškams ir jų ekosistemines paslaugas naudojantiems gyventojams.

Aplinkos ministerijai pavaldi VMU – sėkmingai veikianti valstybės įmonė, kurioje dirba apie 3 tūkst. žmonių.

https://am.lrv.lt/lt/naujienos/gandas-apie-valstybiniu-misku-naikinima-socialinio-tinklo-vartotoju-pramanas