LMPF | Valstybinė miškų tarnyba perduoda kontrolės funkcijas Aplinkos apsaugos departamentui ir informuoja darbuotojus
18081
post-template-default,single,single-post,postid-18081,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Valstybinė miškų tarnyba perduoda kontrolės funkcijas Aplinkos apsaugos departamentui ir informuoja darbuotojus

Valstybinė miškų tarnyba perduoda kontrolės funkcijas Aplinkos apsaugos departamentui ir informuoja darbuotojus

„Valstybinė miškų tarnyba atleidžia visus darbuotojus, jiems bus pasiūlytas darbas“ – tokią antraštę 2021 m. balandžio 5 d. išplatino didieji naujienų portalai remdamiesi BNS pranešimu, klaidingai teigdami, jog […] Valstybinė miškų tarnyba atleidžia visus 88 darbuotojus […]. Suprastume jeigu tai būtų balandžio 1-osios pokštas, tačiau tai tėra klaidingas informacijos interpretavimas.
Pažymime, kad Valstybinėje miškų tarnyboje šiuo metu yra patvirtintos 194 pareigybės. 2021 m. liepos 1 d. įsigalioja Lietuvos Respublikos Miškų įstatymo (Nr. I-671) pataisa, kuria valstybinė visų nuosavybės formų Lietuvos miškų būklės, naudojimo, atkūrimo, įveisimo ir apsaugos kontrolės funkcija pavedama Aplinkos apsaugos departamentui prie Aplinkos ministerijos. Todėl Aplinkos ministro įsakymu, Valstybinės miškų tarnybos pareigybių skaičius mažinamas iki 152, atitinkamai padidinant Aplinkos apsaugos departamento pareigybių skaičių.
Valstybinė miškų kontrolė yra viena iš Valstybinės miškų tarnybos Miškų ūkio priežiūros skyriaus darbuotojų funkcijų, todėl ją vykdančių valstybės tarnautojų pareigybės bus naikinamos, tuo pačiu įsteigiant 62 pareigybes kitoms, liekančioms miškų ūkio priežiūros funkcijoms vykdyti. Pažymėtina, jog Valstybinės miškų tarnybos veikla didžiąja dalimi yra orientuota į prevencines priemones prieš pažeidimus miške, miško savininkų konsultavimą, todėl pastaraisiais metais nebuvo užfiksuota didelio masto neteisėtų kirtimų ar kitų rezonansinių įvykių. Nors Miškų ūkio priežiūros skyriuje šiuo metu yra įsteigtos 104 pareigybės, tačiau vadovaujantis įstatymų nuostatomis, tik užimtoms pareigybėms, t.y. 88 skyriaus darbuotojams, yra pranešta apie pareigybės panaikinimą, ir jiems bus siūlomos visos laisvos darbo vietos Valstybinėje miškų tarnyboje, tame tarpe ir visos 62 naujai steigiamos, taigi realiai darbo Valstybinėje miškų tarnyboje neteks sąlyginai nedidelė dalis, apie pareigybės naikinimą įspėtų, darbuotojų. Šie darbuotojai, tarnybinio kaitumo valstybės tarnyboje būdu, galės pretenduoti į darbo vietas Aplinkos apsaugos departamente, kurios bus steigiamos valstybinei miškų kontrolei vykdyti.

Kadangi darbuotojų, atsakingų už miškų priežiūrą skaičius sumažėja nuo 104 iki 62, todėl neišvengiamai sumažės ir specialistų skaičius regionuose. Planuojama, kad šiuo metu funkcionuojantys 8 teritoriniai padaliniai bus pertvarkyti į 6. Tai Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Alytaus ir Utenos, panaikinant Šiaulių ir Marijampolės, o jų administruojamos teritorijos bus priskirtos Kauno, Alytaus, Panevėžio ir Klaipėdos regionams. Sumažės ir fizinių vietų, kuriose bus galima konsultuotis su Valstybinės miškų tarnybos specialistais, tačiau atsiras galimybė pasikviesti šiuos patyrusius miškininkus į savo mišką, kur vietoje, įvertinus būtinas atlikti miškininkavimo priemones, bus pateikiami racionalūs sprendimai.

Net ir sumažėjus darbuotojų skaičiui sieksime ir toliau užtikrinti kokybišką paslaugų visiems be išimties teikimą, todėl greitu metu pasiūlysime keletą naujovių, kurios padės paprasčiau suprasti miškininkystę, patogiau gauti miško savininkams ir visiems besidomintiems miškais rūpimą informaciją.

VMT informacija