LMPF | VMU finansiniai rezultatai: medienos kainų krizė investicijų nesustabdė
17964
post-template-default,single,single-post,postid-17964,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

VMU finansiniai rezultatai: medienos kainų krizė investicijų nesustabdė

VMU finansiniai rezultatai: medienos kainų krizė investicijų nesustabdė

Medienos kainai pasiekus žemiausią lygį per 8 metų laikotarpį, VĮ Valstybinių miškų urėdijai, lyginant su 2019 metais, neigiama rinkos kainos įtaka pajamoms siekė net 42,4 mln. eurų. Finansinį rezultatą pagerino tai, kad rinkai tiko mažesnė medienos kaina ir pirkėjai pirko daugiau. Įmonei pavyko suvaldyti medienos rinkoje kilusį neapibrėžtumą bei jo poveikį rezultatams, subalansuoti grąžą valstybei ir miškams bei sėkmingai vykdyti investicijas.

Medienos rinką krizė buvo ištikusi, kai po itin didelio medienos kainų pakilimo 2018 metais, kainos 2019-2020 metais krito daugiau nei 40 proc. – medienos rinka buvo perpildyta produkcija visoje Europoje iškirtus milijonus kubinių metrų medžių kenkėjų pažeistų medynų, be to, prekyba mediena lėtėjo ir dėl pandemijos krizės bei neigiamų rinkos lūkesčių ir galimų jos scenarijų bendrai ekonomikos situacijai šalyje.

Finansai atlaikė išbandymą

Valstybinių miškų urėdijai, kurios pajamos tiesiogiai priklauso nuo medienos kainos, 2019-2020 m. situacija rinkoje ir viena žemiausių kainų per ilgą laikotarpį turėjo ženklią neigiamą įtaką, nors, kaip teigia Valstybinių miškų urėdijos finansų vadovė Aidė Džiautaitė, įmonė patyrė gerokai mažesnį ikimokestinį nuostolį, nei buvo planuota.

Tokio dydžio ir sudėtingumo įmonės finansus reikia vertinti atsižvelgiant į valstybės įmonės veiklos specifiką, kurios galutinį rezultatą apibūdina normalizuotas grynojo pelno rodiklis – jį apskaičiuojant eliminuojamos sąnaudos, kurių nepatiria privataus sektoriaus verslai. Atėmus netipinius mokesčius, mokamus nuo žaliavinės medienos pajamų ir patikėjimo teise valdomo valstybės turto, bei specialiuosius įpareigojimus, apimančius socialinę ir ekologinę veiklą, įmonė 2020 m. neaudituotais duomenimis uždirbo apie 27 mln. eurų normalizuoto pelno, ir tai vis tiek yra mažiau, nei įmonė gali generuoti normalios rinkos kainos aplinkoje, sako A. Džiautaitė. 2018 metais uždirbta 55 mln. eurų, 2019 m. — 36 mln. eurų normalizuoto grynojo pelno.

Valstybinių miškų urėdijos finansų valdymo sudėtingumui įtaką daro ir įmonės regioninių padalinių, kurių yra net 26, skirtingos ūkininkavimo sąlygos, kurioms įtaką daro medynų struktūra ir nuo jos priklausomų medienos sortimentų bei regioninių medienos kainų skirtumai. Dėl šių veiksnių, atskirų regioninių padalinių vidutinė medienos pardavimo kaina skiriasi iki 30 proc.

„Keli regioniniai padaliniai dėl prastos medynų struktūros regione, dėl nukritusios rinkos kainos ir kitų faktorių, porą metų iš eilės generuoja nuostolį, ir, jeigu tie padaliniai nebūtų bendroje įmonės struktūroje, kuri amortizuoja šį nuostolį, jie susidurtų su dideliais finansiniais sunkumais, negalėtų vykdyti specialiųjų įpareigojimų valstybei bei visuomenei, tinkamai atkurti ir prižiūrėti jiems priskirtų miško plotų“, — sako A. Džiautaitė.

Daugiau: https://www.vz.lt/tvarus-verslas/2021/02/05/vmu-finansiniai-rezultatai-medienos-kainu-krize-investiciju-nesustabde