LMPF | VDI: metų pradžia pažymėta skaudžiomis nelaimėmis darbe
17959
post-template-default,single,single-post,postid-17959,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

VDI: metų pradžia pažymėta skaudžiomis nelaimėmis darbe

VDI: metų pradžia pažymėta skaudžiomis nelaimėmis darbe

Sausio 27 d. Valstybinė darbo inspekcija (VDI) gavo pranešimą apie mirtiną nelaimingą atsitikimą darbe Kaune statomo Kleboniškio tilto statybvietėje, kurio metu žuvo žmogus. Tai jau ketvirta tokia nelaimė šiais metais.
„Deja, turime konstatuoti nelaimingų atsitikimų darbe proveržį. Manome, kad jį lėmė per karantiną susidarančios aplinkybės: bendravimo tarp asmenų ribojimai galimai sąlygoja darbdavių taikomų organizacinių saugos ir sveikatos priemonių, tokių kaip instruktavimas, informavimas apie saugius darbo metodus, tiesioginės priežiūros bei saugaus elgesio kontrolės mažėjimo apimtis. Visa tai skatina darbuotojus savarankiškai priimti nepagrįstus, nesaugius darbų vykdymo sprendinius, bereikalingą skubėjimą greičiau įvykdyti užduotis. Įvykiai darbe įvyksta atliekant didžiausios rizikos darbus, kurių, nepaisant paskelbto karantino, apimtys nėra sumažėjusios, ir tai priveda prie skaudžių netekčių. Todėl raginame darbdavius kuo skubiau pervertinti atliekamų darbų organizavimo ypatumus ir įgyvendinti būtinas, ypač vidinės kontrolės užtikrinimo, darbuotojų saugos ir sveikatos priemones. Karantinas neatleidžia nuo pareigos užtikrinti darbuotojų saugą ir sveikatą“, – sako Valstybinės darbo inspekcijos vadovas Jonas Gricius.

Mirtina nelaimė įvyko atliekant tilto statybos darbus, kurių metu buvo traukiama metalinė konstrukcija. Lūžus traukiamajai konstrukcijai buvo prispausti keturi ant pastolių dirbę darbuotojai, iš kurių vienas žuvo.
Kitos trys šiemet įvykusios nelaimės taip pat siejamos su darbų saugos reikalavimų nesilaikymu. Pirma mirtina nelaimė darbe įvyko, kai direktorius ir darbuotojas atvyko remontuoti jų įmonės sumontuotus vartus. Bandydamas išsiaiškinti vartų neveikimo priežastį, įmonės direktorius užlipo metalinėmis kopėčiomis, prilaikomomis kartu atvykusio kolegos, į maždaug 10 metrų aukštį. Kopėčias prilaikęs darbuotojas pamatė, kad viršuje užlipęs direktorius pradėjo purtytis (galimai dėl elektros srovės poveikio), krito nuo kopėčių ant betoninių grindų ir žuvo.  Antra nelaimė įvyko darbuotojams bandant įstumti neužsivedančią automašiną į garažą. Savo jėgomis mašinos nepajėgę įstumti darbuotojai nuėjo ieškoti kitų dirbančiųjų pagalbos, o vienas darbuotojas liko garaže šalia neužsivedančios mašinos, kuri  netikėtai pariedėjo atgal ir prispaudė darbuotoją prie kitos mašinos. Nukentėjusysis nuo patirtų sužalojimų ligoninėje mirė. Dar vienas skaudus įvykis įvyko, kai įmonės patalpose telferio pagalba buvo keliamas apie 300 kg svorio skydas. Netinkamai užstropavus, stropai išsinėrė iš skydo ir skydas virto ant darbuotojų. Dėl patirtų sužalojimų vienas darbuotojas mirė.

Pasak VDI darbuotojų saugos ir sveikatos specialistų, tiriant panašius nelaimingus įvykius, jų aplinkybės leidžia teigti, kad mirčių buvo galima išvengti, jei darbdaviai būtų atsakingai rūpinęsi saugiomis darbo sąlygomis: davę atitinkamus nurodymus darbuotojams, kaip atlikti darbus ir kontroliavę jų veiksmus. Prieš vykdant bet kokius darbus, o ypač tuos, kurie kelia padidintą pavojų, būtina įvertinti jų keliamą riziką, numatyti ir įgyvendinti tinkamas prevencines priemones. Tai darbdavio pareiga, numatyta įstatymais. Už šios pareigos nevykdymą gresia įstatymais numatytos sankcijos.
Darbdaviams ir darbuotojams VDI yra parengusi metodines rekomendacijas nelaimingų atsitikimų darbe įvairiose srityse prevencijai. Jas galima rasti VDI interneto svetainėje www.vdi.lt. Taip pat kilus klausimams dėl darbų saugos VDI ragina konsultuotis su specialistais telefonu 8 5 213 9772 arba internetu, parašius asmeninę žinutę VDI Facebook paskyroje.

VDI informacija