LMPF | Lietuvos MMA iliuzija: iki mokesčių lenkia kitas Baltijos šalis, bet į rankas – mažiausia
17942
post-template-default,single,single-post,postid-17942,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Lietuvos MMA iliuzija: iki mokesčių lenkia kitas Baltijos šalis, bet į rankas – mažiausia

Lietuvos MMA iliuzija: iki mokesčių lenkia kitas Baltijos šalis, bet į rankas – mažiausia

Sausio 20 d. įvyko Baltijos šalių pramonės profesinių sąjungų susivienijimo (Baltic IN) atstovų susitikimas. Jame dalyvavo Latvijos pramonės profesinių sąjungų pirmininkė Rita Pfeifere bei koordinatorė Zaiga Volka (LIA), Estijos metalistų profesinės sąjungos (IMTALI) pirmininkas Aleksandr Dranikov, Lietuvos metalistų profesinės sąjungos pirmininkė Marija Varasimavičienė. Posėdžiui pirmininkavo Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos pirmininkės pavaduotoja, Baltic IN koordinatorė, Jurga Subačiūtė-Žemaitienė. Susitikimo  dalyviai pasidalino informacija apie situaciją jų organizacijose ir šalyse.  

Didžiausias pandemijos iššūkis – kolektyvinės derybos nuotoliniu būdu. Pasak kolegų iš Latvijos ir Estijos, tai labai apsunkina derybų procesą bei komunikaciją. Kadangi dėl karantino į įmones negali patekti pašaliniai asmenys, sudėtingesnis tampa ir bendravimas su profesinių sąjungų nariais, mat iki šiol laikytasi įprastos praktikos problemas spręsti įmonėse gyvai.

Kalbėta ir apie pagrindinius socialinius rodiklius, tokius, kaip minimali mėnesinė alga (MMA). Pokalbio metu paaiškėjo, kad nors iš pažiūros Lietuvos MMA yra didžiausias iš Baltijos šalių, tačiau atskaičiavus mokesčius lietuviams tenka mažiausia MMA dalis: Lietuvoje MMA 642 EUR „ant popieriaus“, į rankas – 460 EUR; Estijoje 584 EUR iki mokesčių, į rankas – 540 EUR; Latvijoje 500 EUR „ant popieriaus“, į rankas – 480 EUR.

Registruotas nedarbas šiuo metu didžiausias Lietuvoje – net 16 proc., o mažiausias Latvijoje – 6 proc.

COVID-19 pandemijos eiga visose šalyse panaši, tik Estijoje apribojimai bei suvaržymai buvo iki švenčių, tuo metu Lietuvoje ir Latvijoje karantino sąlygos vis dar sugriežtintos.  Tačiau patys estai pastebi, kad kuo mažiau ribojimų, tuo situacija atsisuka prieš pačius gyventojus, ir susirgimų skaičius auga.

Diskutuota ir apie vakcinavimą prieš COVID-19. Nei vienoje iš šalių kol kas nekalbama apie priverstinį vakcinavimą. Visgi Estijos gyventojai labai pozityviai žiūri į patį vakcinavimo procesą ir tikisi kuo greičiau būti paskiepyti, tuo metu latviai laikosi skeptiško požiūrio.

Primename, kad Baltic IN buvo įsteigtas 2019 m. gruodį, prieš porą metų, Jūrmaloje, siekiant gerinti Baltijos šalių pramonės sektoriaus profesinių sąjungų bendradarbiavimą.

Šio susivienijimo atstovų susitikimai vyksta kas ketvirtį.  

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos informacija