LMPF | Pirmajame 2021 m. Trišalės tarybos posėdyje
17930
post-template-default,single,single-post,postid-17930,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Pirmajame 2021 m. Trišalės tarybos posėdyje

Pirmajame 2021 m. Trišalės tarybos posėdyje

Trišalės tarybos posėdyje, įvykusiame sausio 12 d., Vilniaus universiteto profesorius Romas Lazutka pristatė tyrimo „Žvilgsnis į Covid-19pasekmių švelninimo priemones iš ilgalaikės socialinės politikos perspektyvos“ išvadas.  Projektą vykdė VU ir MRU mokslininkai, kurie parengė pasiūlymus dėl socialinės politikos ateities. Pokyčiai siūlomi nedarbo draudimo, vaiko priežiūros, socialinių išmokų ir pensijų srityse.

Daugiau – lrt.lt straipsnyje.

Vėliau įvyko diskusija dėl platforminio darbo. „Bolt Food“, „Wolt“ ir kitų platformų kurjerius vienijančios asociacijos, „Gegužės 1-osios profesinės sąjungos“ padalinio atstovas Vukas Vukotičius teigė, kad įmonės mažas kainas vartotojui teikia savo darbuotojų sveikatos ir socialinės gerovės sąskaita.

Anot jo, Kurjerių asociacija siekianti trijų dalykų: pirma – teisinio aiškumo, antra – darbuotojų draudimo nuo nelaimingų atsitikimų darbo metu, trečia, – kad platformos dalintųsi informacija, nes dabar viskas laikoma verslo paslaptimi.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas pastebėjo, kad kitose šalyse teismai platformų kurjerius jau yra pripažinę darbuotojais. Diskusijoje taip pat kalbėjo „Wolt“, „Bolt“, „Ziticity“ atstovai.

Daugiau informacijos – delfi.lt straipsnyje.

Lietuvos darbdavių konfederacijos iniciatyva į darbotvarkę pasiūlytas klausimas dėl fiktyvaus užsieniečių komandiravimo į Vilniaus statybvietes schemos. Taip reaguojama į viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją apie tai.

Valstybinės darbo inspekcijos specialistai Trišalės tarybos nariams pristatė daugiau informacijos apie tai.  Plačiau – delfi.lt straipsnyje.

Toliau buvo diskutuojama dėl LPS „Sandrauga“ pasiūlymo keisti darbo kodekso 146 str. papildant jį 3 dalimi, kuri numato, jog komandiruojamiems darbuotojams atlyginimai, dienpinigiai ir kitos su darbo užmokesčiu susijusios išmokos būtų mokami į darbuotojo sąskaitą banke. Pasiūlymas ir aiškinamasis raštas – čia.

LPSK pirmininkė Inga Ruginienė teigė, jog pasiūlymas yra geras, tačiau iškėlė abejonę, ar dėl to nenukentės patys darbuotojai, nes bankų mokesčiai yra gana dideli. Diskusiją nuspręsta tęsti kitame posėdyje su bankų atstovais bei išklausyti Socialinės pasaugos ir darbo ministerijos pasiūlymų šiuo kausimu.

Kitas Trišalės tarybos posėdis – vasario 9 d.

LPSK informacija