LMPF | 2021-ųjų biudžetas: kiek „į rankas“ gaus pensininkas ir valdininkai bei ko sulauks tėvai
17895
post-template-default,single,single-post,postid-17895,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

2021-ųjų biudžetas: kiek „į rankas“ gaus pensininkas ir valdininkai bei ko sulauks tėvai

2021-ųjų biudžetas: kiek „į rankas“ gaus pensininkas ir valdininkai bei ko sulauks tėvai

Seimas antradienį priėmė 2021 metų biudžetą. BNS žurnalistų komanda įvertino, kaip naujas šalies iždas pakeis skirtingų žmonių pajamas.

Pensininkai

Dėl pensijų indeksavimo senatvės pensijos didės 9,58 procento. Tiek pat didės ir išankstinės pensijos, netekto darbingumo pensijos, našlių ir našlaičių pensijos.

Skaičiuojama, kad vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu 2021 metais pasieks 440 eurus, o vidutinė pensija 413 eurus – atitinkamai 40 ir 36 eurais daugiau nei šiemet. Maksimalus pensijos priemokos, kuri mokama pačių mažiausių pensijų gavėjams, dydis kitąmet augs 3 eurais iki 260 eurų.

Valdantieji taip pat žada nuo kitų metų liepos pradėti mokėti 28 eurų vienišų asmenų pensijas. Ją gautų visi vieniši asmenys, nesvarbu, ar jie yra našliai, išsiskyrę ar niekada nesukūrę šeimos. Kol kas sprendimai dėl išmokos nėra priimti, nenumatytos ir lėšos jos mokėjimui.

Lietuvoje iš viso yra apie 615 tūkst. senatvės pensininkų, apie 5 tūkst. išankstinių senatvės pensijų gavėjų, apie 160 tūkst. netekto darbingumo pensijų gavėjų, apie 30 tūkst. našlaičių pensijų gavėjų.

Švietimo darbuotojai

Rugsėjį padidinti mokytojų atlyginimai nuo sausio nekils. Mažiausiai uždirbančių daželių auklėtojų, koncertmeisterių, akompaniatorių atlyginimai vidutiniškai nuo sausio didės 13 procentų. Švietimo pagalbos specialistų darbo užmokestis nuo rugsėjo 1-osios vidutiniškai augs penktadaliu, apie 4 proc. didės ir švietimo įstaigų bibliotekininkų algos.

Daugiau:https://www.alfa.lt/straipsnis/50434566/2021-uju-biudzetas-kiek-i-rankas-gaus-pensininkas-ir-valdininkai-bei-ko-sulauks-tevai