LMPF | Privatūs ir valstybiniai miškai: reikalingas esminis santykių perkrovimas
17868
post-template-default,single,single-post,postid-17868,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Privatūs ir valstybiniai miškai: reikalingas esminis santykių perkrovimas

Privatūs ir valstybiniai miškai: reikalingas esminis santykių perkrovimas

Aplinkos ministerija antradienį, gruodžio 8 d., organizavo virtualią miškų politikos konferenciją-diskusiją “Lietuvos miškai po 2020: privačios nuosavybės ir viešojo intereso santykis miškų ūkyje“. Ši diskusija – jau trečiasis Aplinkos ministerijos organizuoto ciklo „Lietuvos miškai po 2020 m.“, skirto miškų politikos kryptims po 2020 m. išgryninti, renginys. Šįkart su miškų politikos formuotojais, privačių miškų savininkais, nevyriausybinių organizacijų bei kitais visuomenės atstovais diskutuota, ar valstybiniai ir privatūs miškai gali būti tvarkomi pagal tuos pačius principus, vadovaujantis tais pačiais teisės aktais, aplinkosaugos reikalavimais bei  kaip privatūs miškai turi atliepti visuomenės interesus, kokių priemonių imtis, kad pasitaikanti priešprieša tarp bendruomenių ir miškų savininkų išnyktų. Pasidalyta nuomonėmis ir apie I. Šimonytės vyriausybės programos užduotis miškininkystei – ar ambicingus tikslus galima įgyvendinti.    

<…>   

Pagrindinį pranešimą apie privačius miškus ir viešuosius poreikius juose perskaitė Aplinkos ministerijos Miškų politikos grupės vadovas dr. Nerijus Kupstaitis. Jis peržvelgė maždaug 100 metų istoriją ir vaizdžiai pažymėjo, kad  istoriškai privačių ir valstybinių miškų santykis riedėjo per kalnelius, o dabar  grįžtame į privačių miškų suvešėjimo laikotarpį. Ta istorinė situacija, anot jo, iš esmės lėmė, kokie privatūs miškai pradėjo formuotis po atkurtos Lietuvos nepriklausomybės bei iki šiol. Akivaizdžiai matyti, kad viešieji poreikiai privatiems miškams labai pasikeitė, o tarpukariu ir sovietmečiu didesnės patirties viešiesiems poreikiams tenkinti nebuvo.

Šiuo metu privatūs miškai užima apie 40 proc., yra išsibarstę po visą šalį, privačių savininkų skaičius siekia apie 255 tūkst., iš jų  85 proc. turi iki 5 ha miško, tačiau yra ir didelių ūkių, kurie tenkina pramonės užsakymus. Daug miškų plotų įeina į saugomas teritorijas.

Daugiau: http://miskininkas.eu/privatus-ir-valstybiniai-miskai-reikalingas-esminis-santykiu-perkrovimas/