LMPF | Siūloma užtikrinti darbuotojo teisę po darbo nebūti „online“
17858
post-template-default,single,single-post,postid-17858,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Siūloma užtikrinti darbuotojo teisę po darbo nebūti „online“

Siūloma užtikrinti darbuotojo teisę po darbo nebūti „online“

Šiuolaikinės technologijos leidžia dirbti bet kuriuo metu ir bet kurioje vietoje. Pastebima, kad tokia praktika turi neigiamų padarinių, nes skatina prailginti darbo laiką bei ištrinti ribas tarp darbo ir privataus gyvenimo. Europos Parlamento (EP) Užimtumo ir socialinių reikalų komitetas siūlo, kad po darbo valandų darbuotojams turi būti užtikrinta teisė būti nepasiekiamiems.

Komiteto patvirtintoje rezoliucijoje (31 balsas už, 6 prieš, 18 susilaikė) sakoma, kad darbuotojo teisė atsijungti nuo interneto, darbinių užduočių ir elektroninio bendravimo nedarbo metu turėtų būti įtvirtinta ES teisės aktuose, taip pat kolektyviniuose darbuotojų ir darbdavių susitarimuose, rašoma pranešime.

Europarlamentarai pažymi, jog darbdavių reikalavimas darbuotojui „būti visada pasiekiamam“ gali neigiamai paveikti jo fizinę ir psichinę sveikatą, darbo ir laisvalaikio pusiausvyrą bei gerovę. Europos Komisija raginama parengtį atitinkamą teisės aktą. Visas Parlamentas dėl šios rezoliucijos ketina balsuoti sausį.

Taiko praktiškai

Tai jau ne pirmas kartas, kai svarstoma, ar darbuotojams visada turėtų būti pasiekiamas internetu ar telefonu. VŽ rašė, kad „Volkswagen“ 2011 m. priėmė sprendimą, kuriuo blokuoja visų darbuotojų elektroninį paštą nuo 18.15 val. iki 7 val. bei savaitgaliais. Pasak kompanijos, tokiu būdu siunčiama žinutė darbuotojams ir vadovams, kad žmonių laisvalaikį privalu gerbti ir trukdyti galima tik kritiniu atvejuPagal kompanijoje „Volkswagen“ galiojančią tvarką darbuotojas atėjęs į biurą ryte ir prisijungęs prie pašto gali perskaityti laiškus, atsiųstus ne darbo metu.

Prancūzijoje įstatymas įpareigoja įmones garantuoti, kad darbuotojai turi teisę „būti nepasiekiami jokiomis techninėmis priemonėmis“ ne darbo valandomis.

Plačiau: https://www.vz.lt/verslo-valdymas/2020/12/02/siuloma-uztikrinti-darbuotojo-teise-po-darbo-nebuti-online#ixzz6fTHlSzJ7