LMPF | Ekspertai suabejojo iškalbingais „Natura 2000“ vertinimo studijos skaičiais ir objektyvumu
17819
post-template-default,single,single-post,postid-17819,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Ekspertai suabejojo iškalbingais „Natura 2000“ vertinimo studijos skaičiais ir objektyvumu

Ekspertai suabejojo iškalbingais „Natura 2000“ vertinimo studijos skaičiais ir objektyvumu

Ekspertai sukritikavo „Natura 2000“ tinklo socioekonominės naudos vertinimo studiją, kurią Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) užsakymu parengė įmonė „BGI Consulting”. Specialistų nuomone, 47,2 tūkst. eurų kainavusi studija yra ribota ir atlikta primityviai.

„Esminis trūkumas – studijoje nėra atliktas socioekonominės naudos pokyčių dėl „Natura 2000“ teritorijų įsteigimo vertinimas. Jos rengėjai neįvertino pasekmių, kurias sukelia nauji su ūkine veikla susiję apribojimai, poveikio šių teritorijų teikiamoms ekosisteminėms paslaugoms ir iš jų gaunamai papildomai naudai. Manau, kad siekiant išvengti galimų spekuliacijų, derėtų susilaikyti nuo tokių teiginių, esą ši studija įrodė, kad „Natura 2000“ apsimoka. Juk  klausimas, kokią naudą atnešė „Natura 2000“ įsteigimas, liko neatsakytas“, – tvirtino Valstybinės miškų tarnybos (VMT) direktoriaus pavaduotojas Albertas Kasperavičius.

VMT direktoriaus pavaduotojui antrino Lietuvos miško ir žemės savininkų asociacijos (LMSA) valdybos pirmininkas Algis Gaižutis. „Teigiama, kad „Natura 2000“ teritorijoje ir oras yra grynesnis, ir vanduo švaresnis. Tačiau miškas, pieva ar žemės sklypas, kurie nėra „Natura 2000“ teritorijoje, lygiai taip pat skleidžia deguonį, valo orą, sulaiko drėgmę. Tai kur tuomet „Natura 2000“  statuso pridėtinė vertė? Pakeitus statusą, privalumų neatsiranda, o tik naujų draudimų, kurie riboja veiklą – ne tik nebus gaunama nauda, bet dar ir patiriama realių nuostolių. Ar esame tiek turtingi, kad galime sau leisti didelio masto eksperimentus … juk jau komunizmą sovietai kūrė kaip mokslinį eksperimentą žmonių sąskaita“, – sakė A. Gaižutis.

Daugiau: http://miskininkas.eu/ekspertai-suabejojo-iskalbingais-natura-2000-vertinimo-studijos-skaiciais-ir-objektyvumu/