LMPF | Marijus Gailius: Ir niekam kairės nebereikės?
17804
post-template-default,single,single-post,postid-17804,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Marijus Gailius: Ir niekam kairės nebereikės?

Marijus Gailius: Ir niekam kairės nebereikės?

Ką aš galvoju apie, kai galvoju apie politinę kairę? Per šiuos Seimo rinkimus kairė nuo tikrovės nutolo dar labiau, tarsi miražas neoliberalizmo dykumoje. Nors pati fizinė ir socialinė tikrovė šaukia: mums reikia kairės, jeigu norime būti, sugyventi, išlikti. Kairės miražas kas aštuoneri metai pasirodo baltos saulės su 14 spindulių mėlyname fone pavidalu (dar anksčiau fenomenas reiškėsi keturiais vienetais). Tas kairės miražas suplazda gandriukų sparnais ir čia pat, atėjus politinio sezono rudeniui, vėl išlekia su kadilakais ir trąšovežiais ten, kur šilčiau. Jeigu šitą miražą kas nors surašytų į knygas, tai jos taptų bestseleriais „Kaip tapti turtingam per 111 dienų“ arba „Kaip išlipti iš skurdo per 13 mėnesių“, kuriuos visi perskaičiusieji vis vien liktų prie suskilusios geldos. Ką ir reikėjo įrodyti. Kas jau ne kartą buvo įrodyta šitoje politinėje tikrovėje.
Kai aš galvoju apie kairę, tai su visais kitais pažangiaisiais miesčioniais džiaugiuosi dešiniųjų sėkme. Kol jaunas ir laisvai samdomas, galiu dar pabūti dešinysis, neskauda. Tarkim, neskauda ir man artimam pusamžiui žmogui, kuris per praėjusią dešiniosios politikos sukeltą finansų krizę neteko stabilaus darbo ir nuo tol laimingai frilansino vaikų ir senelių priežiūros kontraktuose. Tarkim, prieš tris mėnesius artimasis įsidarbino pagal darbo sutartį autsorsingo įmonėje, kuri teikia valymo paslaugas bankui. Tarkim, artimasis, kuriam liko keleri metai ne tik iki stebuklinės tryliktosios pensijos, bet apskritai iki pensijos ir kurio patirties niekam kitam nebereikia, atsakingai ant kelių šveičia bankininkų kakutį. Bet autsorsingo įmonės vadybai pasišventimo darbą nudirbt neužtenka, vis negana: našumo, našumo, dar našumo! Dar pavalyk truputį: ten dulkelė, ten dėmelė, dar čia.
Ir niekas nepasakys, kad kiauroje neoliberalioje sistemoje niekada nė nebus našumo lubų. Ir nepasiskųs niekas, kad tokie autsorseriai (anot VLKK, „veiklos rangovai“) yra naũjosios vergvaldystės formos. Nesukurs tokių įmonių darbuotojai ir aktyvios profesinės sąjungos, nes kol priims sprendimą ją steigti ir įstoti, jau bus palūžę fiziškai arba psichiškai ir tik trenks durimis išsaugodami bent orumo likučius. Darbo paieškų puslapiai užgrūsti valymo įmonių skelbimais: sakytum, svajonių profesija už 500 eurų. Pabandykite kandidatuoti, profesionalūs barmenai ir virėjai, teatralai ir lakūnai, jei kaipsyk ieškote papildomo pinigo.

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/komentarai/marijus-gailius-ir-niekam-kaires-nebereikes-500-1397132?copied