LMPF | BDAR pažeidimai: tarp dažniausių Lietuvoje – darbuotojų stebėsena
17751
post-template-default,single,single-post,postid-17751,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

BDAR pažeidimai: tarp dažniausių Lietuvoje – darbuotojų stebėsena

BDAR pažeidimai: tarp dažniausių Lietuvoje – darbuotojų stebėsena

  • Už asmens duomenų naudojimo pažeidimus ES skirta per 500 baudų 236 mln. Eur sumai.
  • Lietuvoje skirta 16 baudų 92.700 Eur sumai.
  • Dominuoja baudos už asmens duomenų rinkimą be teisinio pagrindo ir tiesioginę rinkodarą be asmens sutikimo.
  • Per karantiną Lietuvoje darbdaviai ėmėsi aktyviau stebėti darbuotojus nuotolinio darbo metu.

Tarp dažniausiai fiksuojamų asmens duomenų tvarkymo pažeidimų Lietuvoje privatumo sargai įvardija atvejus, kai be kliento sutikimo siūlomos prekės ar paslaugos ir kai darbdaviai imasi darbuotojų stebėsenos nuotolinio darbo metu. Kartu matyti, kad šalyje atlaidžiau vertinami viešojo sektoriaus nei verslo padaryti pažeidimai asmens duomenų apsaugos srityje.>…<Margarita Valčiukė, VDAI duomenų apsaugos pareigūnė, sako, kad Lietuvoje įvedus karantiną dėl COVID-19 plitimo, verslas ir viešasis sektorius susidūrė su dideliais iššūkiais užtikrinant savo darbuotojų, klientų apsaugą, veiklos tęstinumą (organizuojant nuotolinį mokymą, darbą, sveikatos ar kitų paslaugų teikimą). Tai neabejotinai lėmė papildomų asmens duomenų tvarkymą, kuris, esant įprastam veiklos organizavimui, verslo ar viešojo sektoriaus veikloje nebūtų būtinas.

Darbdaviai paniro į darbuotojų stebėseną

Inspekcija parengė nemažai įvairių rekomendacijų, pavyzdžiui: Asmens duomenų tvarkymas pandemijos metuNuotolinis mokymasNuotolinis sveikatos paslaugų teikimas ir kt. „Taip pat pastebėtas darbdavių nepasitikėjimas savo darbuotojais ir siekis vykdyti nepasvertą darbuotojų stebėseną, naudojantis darbdavio resursais. Inspekcija, reaguodama į tai ir į didelį konsultacijų dėl šių klausimų skaičių, parengė rekomendacijas dėl nuotolinio darbo“, – komentavo M. Valčiukė.

Nors darbuotojo veiksmų, naudojantis darbdavio resursais ar įrankiais darbo metu, stebėsena savaime nelaikoma pažeidimu, ji turi būti vykdoma laikantis BDAR reikalavimų.

Šios rekomendacijos atkreipia dėmesį, kad, prieš imantis darbuotojų stebėsenos, reikėtų įvertinti darbuotojo stebėsenos proporcingumą siekiamiems tikslams, t. y., ar darbdavio interesai yra viršesni už darbuotojo interesus bei pagrindines teises ir laisves.>…..

Plačiau: https://www.vz.lt/finansai-apskaita/2020/09/04/bdar-pazeidimai-tarp-dazniausiu-lietuvoje–darbuotoju-stebesena#ixzz6XYjVALvq