LMPF | Užimtumo tarnyba fiksuoja nedarbo rekordą
17736
post-template-default,single,single-post,postid-17736,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Užimtumo tarnyba fiksuoja nedarbo rekordą

Užimtumo tarnyba fiksuoja nedarbo rekordą

Po kelių savaičių santykinio stabilumo rugpjūčio 17 d. registruotas nedarbas pasiekė 13,3%. Tai – didžiausias šiais metais skaičius. Iš viso šiuo metu šalyje darbo ieško 229.300 žmonių.

Užimtumo tarnyba skelbia, kad rugpjūčio 1-ąją nedarbas dar siekė 12,8%. Nedirbo 221.000 gyventojų.

 Laikino užimtumo priemonėse rugpjūčio 1 d. dalyvavo 19.600 asmenų, šiuo metu – per 13.000. Lanksčiai dirbantys smulkaus verslo atstovai savo nedarbo laikotarpiu dažniau kreipiasi į Užimtumo tarnybą dėl bedarbio statuso suteikimo. Savarankiškai veiklai vykdyti jie išsiima verslo liudijimus kelioms dienoms – tuomet jų statusas sustabdomas, o pasibaigus jų veiklos terminui, vėl jis atstatomas. Fiksuojama, kad nuo rugpjūčio 1 d. iki šios dienos maždaug 5.000 savarankiškai dirbančių asmenų pagal verslo liudijimus buvo suteiktas bedarbio statusas, rašoma pranešime.

Palyginimui: liepą aktyvesni buvo norintys dirbti savarankiškai. Įsigiję verslo liudijimus iki 6 mėn., veiklą pradėjo 10.500 asmenų – 1,8% daugiau nei birželį ir 26,5% daugiau nei pernai liepą.

Rugpjūtį į Užimtumo tarnybą daugiau kreipėsi darbo ieškančių asmenų iš prekybos (10,7%), apdirbamosios gamybos (10,4%), statybos (6,2%) sektorių. Pagal profesijas daugiausia registravosi ieškančių darbo krovikų, pardavėjų, biurų, viešbučių ir kitų įstaigų valytojų, lengvųjų automobilių, taksi ir furgonų vairuotojų, reklamos ir rinkodaros specialistų administravimo sekretorių, dažytojų darbo.

Šiuo metu daugiausia darbo pasiūlymų krovikams, bet norinčių dirbti tokį darbą beveik triskart daugiau nei registruota laisvų darbo vietų. Daug laisvų darbo vietų pardavėjams, pakuotojams, virėjams, sunkiasvorių sunkvežimių ir krovininių transporto priemonių vairuotojams statybininkams.

Užimtumo tarnybos duomenimis, darbo pasiūlos augimui šią vasarą įtakos turi kelios priežastys – karantino ir ekstremalios situacijos apribotos įmonių veiklos, kai dėl optimizuotų procesų darbuotojai nedirba arba buvo atleisti. Registraciją skatino ir teikiama valstybės pagalba, tai yra darbo neturintiems asmenims mokamos darbo paieškos išmokos. Aktyvesni ir anksčiau bedarbiais nesiregistravę asmenys, tai yra, iki šiol darbo rinkoje neaktyvūs – visai neturintys darbo patirties arba daugiau kaip dvejus metus nedirbę piliečiai.

Plačiau: https://www.vz.lt/verslo-valdymas/personalo-valdymas/2020/08/17/uzimtumo-tarnyba-fiksuojama-nedarbo-rekorda#ixzz6VRygclY8