LMPF | APSIŽIŪRĖJO, KĄ AUKOJA DĖL PIGAUS BALTARUSIŠKO BIOKURO
17675
post-template-default,single,single-post,postid-17675,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

APSIŽIŪRĖJO, KĄ AUKOJA DĖL PIGAUS BALTARUSIŠKO BIOKURO

APSIŽIŪRĖJO, KĄ AUKOJA DĖL PIGAUS BALTARUSIŠKO BIOKURO

Privačių miškų savininkai, miško rangovai ir kiti biokuro rinkos dalyviai jau prieš trejus metus prabilo apie į Lietuvą plūstančią pigią baltarusišką medieną, biokurą, o pernai susidarė jau krizinė situacija. Tendencijos yra pavojingos – valdžiai tik dabar atsivėrė akys. Tačiau kiek ji ryšis reguliuoti padėtį?

Nerimas pasiruošimo žiemai įkarštyje

Vasara – pasiruošimo šildymo sezonui įkarštis. Kaip skelbia energijos išteklių biržos operatorius, Lietuva jau gegužės mėnesį užsitikrino penktadalį biokuro kiekio, reikalingo būsimajam šildymo sezonui, o Tauragės, Utenos apskričių miestų šilumos tiekėjai jau baigia artėti prie finišo.

Šilumos tiekėjai skuba apsirūpinti kietuoju biokuru. Šaltuoju metų laiku centralizuotais šilumos tinklais į daugiau nei pusės visų šalies gyventojų būstus (miestuose 70–80 proc.) srūva šilumos energija, generuojama daugiausia iš kietojo kuro, kuris ruošiamas iš miško kirtimo liekanų (kelmų antžeminės dalies, nuopjovų, medžių viršūnių, šakų, smulkių medžių stiebų, trako medžių ir krūmų stiebų), ne miško medienos kirtimų, medienos pramonės atliekų ir pan.

Apie pažangą, pasiektą Lietuvos šildymo sektoriuje, pernai rugsėjį išgirdo pasaulis – Jungtinių Tautų klimato konferencijoje Niujorke Prezidentas Gitanas Nausėda pasididžiavo, kad Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus biomasės dalis gyvenamųjų namų šildymui padidėjo nuo 30 iki 70 procentų, o vidutinės šilumos kainos sumažėjo nuo 30 iki 40 proc.

Iš tiesų turime sukurtą ištisą biokuro ruošos ir tiekimo verslo nišą, kuri teikia darbą keliems tūkstančiams žmonių regionuose. Atrodo, kad sistema veikia sklandžiai, Lietuva gali didžiuotis gebėjimu efektyviai panaudoti atsinaujinantį energijos šaltinį.

Tačiau iš tiesų pastaruosius metus sektoriuje auga įtampa ir nerimas. Šimtai įmonėlių susidūrė su dilema: dar kentėti ar jau išsiskirstyti.

Daugiau: http://valstietis.lt/naujienos/verslas/apsiziurejo-ka-aukoja-del-pigaus-baltarusisko-biokuro/