LMPF | Perdirbėjai krizės nejaučia: šluoja atpigusią valstybinę medieną
17637
post-template-default,single,single-post,postid-17637,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Perdirbėjai krizės nejaučia: šluoja atpigusią valstybinę medieną

Perdirbėjai krizės nejaučia: šluoja atpigusią valstybinę medieną

VĮ Valstybinių miškų urėdijos antrojo pusmečio aukcione pirkėjai nupirko 98% žaliavinės medienos ir 84% miško kirtimo liekanų, pranešė bendrovė.

 2020 m. II pusmečio aukcione pusmetinėms sutartims sudaryti Valstybinių miškų urėdija (VMU) siūlė įsigyti 766.200 kietmetrių (ktm) žaliavinės medienos ir 82.000 ktm miško kirtimo liekanų. Žaliavinės medienos buvo pasiūlyta 1,9%, o miško kirtimo liekanų 8,7% mažiau lyginant su 2020 m. I pusmečio aukcione pasiūlytais kiekiais.

Aukcione pateikti 4.579 pirkėjų pasiūlymai, iš viso varžėsi 201 medienos pirkėjas: 194 Lietuvos, 5 Latvijos ir 1 Lenkijos įmonė. 90,3% medienos buvo parduota Lietuvos įmonėms.

V. Kaubrė: padėtis stabilizuojasi

VMU nurodė, kad medienos pardavimo kaina Lietuvoje ir toliau krito.

„Matome, kad medienos kaina ir toliau krenta, tačiau jos kritimas nėra toks ženklus, kokį stebėjome praėjusiųjų metų gale ir šių metų pradžioje. Palyginus 2019 metų II pusmečio aukciono kainą su šių metų, matome, kad ji mažėjo 24,3%“, – teigia Valdas Kaubrė, VMU vadovas.

Nors kaina dar krenta, V. Kaubrė pasidžiaugė, kad pirkėjai aukcione dalyvavo ir poreikis medienai yra.

„Tai rodo, kad padėtis po medienos sektorių apėmusios krizės dėl medienos pertekliaus Europoje bei dėl koronoviruso sukeltos pandemijos palaipsniui stabilizuojasi, ir pramonė toliau vykdo veiklą, užtikrindama ir tam tikras veiklos apimtis rangovams, medienos vežėjams“, – tęsė V. Kaubrė.

2018 m. miškininkystei buvo ypač palankūs, kai kainos buvo pasiekusios piką, 2019-aisiais, galima sakyti, įvyko rinkos korekcija, o VMU 2020 m. vadino „medienos sektoriaus krizės“ metais dar iki koronaviruso pandemijos ir nuo kovo 16 d. įvesto karantino, kuris šalyje ir visame pasaulyje privertė stabdyti daugelį ekonominių veiklų.

2020 m. II pusmečio aukcione pusmetinėms sutartims sudaryti parduotos žaliavinės medienos svertinė kaina susiformavo 2,4% žemesnė (apie 35 Eur už kub. m), lyginant su 2020 m. I pusmečio aukcione (kartu su pakartotiniais aukcionais) parduotos žaliavinės medienos kaina.

Vidutinė medienos kaina šiuo metu yra žemiausia per penkerius metus.

Preliminariais duomenimis, VMU pajamos 2019 m. siekė 157,7 mln. Eur, o ikimokestinis pelnas buvo 7 mln. Eur. 97% savo pajamų bendrovė gauna iš prekybos mediena. Įmonė patikėjimo teise valdo 1 mln. ha valstybinių miškų, arba maždaug pusę visų Lietuvos miškų.

Pirkimų perdirbėjai nestabdo

VŽ rašė, kad keturios medienos perdirbėjų ir eksportuotojų asociacijos priėmė sprendimą nestabdyti medienos pirkimo iš valstybinių miškų, nuogąstaujant, kad sustabdžius valstybinės medienos ruošą, kyla grėsmė, kad nebus įvykdytos žaliavinės medienos ir miško kirtimo liekanų pardavimo sutartys.

Valstybinių miškų urėdijos veiklai ir medienos sektoriui įtakos turėjo ne tik viruso pandemijos sukelta krizė. Dar praėjusiųjų metų viduryje nepaprasta padėtis medienos sektoriuje susidarė Europos miškus užpuolus viršūniniam žievėgraužiui ir vėjavartoms. Medžių kenkėjui pažeidus didžiulius plotus, tokios šalys kaip Vokietija, Austrija, Čekija, Lenkija bei Baltarusija atliko daug sanitarinių kirtimų – dėl to rinkoje atsirado didžiulis medienos perteklius, kuris lėmė kainos kritimą.

VMU didmeninę prekybą vykdo ir aukcionus organizuoja Elektroninėje medienos pardavimų sistemoje (EMPS), kurią administruoja valstybės valdoma UAB „Baltpool“.

https://www.vz.lt/finansai-apskaita/2020/06/04/perdirbejaikrizes-nejaucia-sluoja-atpigusia-valstybine-mediena