LMPF | Ką būtinai reikia žinoti
17454
post-template-default,single,single-post,postid-17454,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Ką būtinai reikia žinoti

Ką būtinai reikia žinoti

– Nepasiduokite darbdavio spaudimui ir nerašykite prašymo išeiti nemokamų atostogų! Neteksite ne tik darbo užmokesčio, bet ir socialinių garantijų. Atsakomybe turi dalintis abi pusės: darbuotojai su darbdaviu turėtų ieškoti sprendimų kartu.

– Nerašykite apskritai jokio prašymo ką nors daryti savo noru: išeiti iš darbo, sutrumpinti darbo laiką, paimti mokamų ar nemokamų atostogų ar pan. Beveik visus parašytus prašymus darbuotojai gali atšaukti bet kada, išskyrus – dėl išėjimo iš darbo, kai galioja trijų darbo dienų terminas.

– Visi darbdavio siūlomi pakeitimai, susiję su darbo sąlygomis, turi būti išdėstyti raštu. Tuomet galima spręsti dėl jų teisėtumo. Žodiniai susitarimai – neturi juridinės galios.

– Darbuotojai, kurių nėra pasibaigęs bandomasis 3 mėn. periodas,  negali būti atleidžiami (arba gąsdinami atleidimais) vien motyvuojant, kad darbdavys yra nepatenkintas darbo rezultatais. Darbo ginčų praktika rodo, jog atleidimo priežastys turi būti labai aiškiai pagrįstos ir įrodomos. Jei jus vis dėlto atleido neurodžius konkrečių priežasčių arba su nurodytomis priežastimis Jūs nesutinkate, kreipkitės į darbo ginčų komisiją.

– Paprasčiausias variantas – dirbti nuotoliniu būdu, jei tai yra įmanoma. Viešajame sektoriuje tai yra imperatyvi nuostata, privačiame – primygtinai rekomenduojama. Jei darbuotojai turi vaikų iki 10 m., jie gali gauti nedarbingumo pažymą, dėl kurios reikia kreiptis į šeimos gydytoją. Kitais atvejais – darbdavys turi skelbti prastovą arba dalinį darbą. Tokiu atveju dalį atlyginimo mokės darbdavys, dalį – valstybė. Visi nurodymai dėl darbo sąlygų pakeitimo turi būti motyvuoti ir pateikiami raštu.

– Net jeigu išties nėra kitos išeities, kaip tik atleisti darbuotoją, darbdavys turi nurodyti atleidimo pagrindą (jokiu būdu – ne dėl darbuotojo kaltės ar jo paties noro), tuomet darbuotojai gali pretenduoti į išmokas.

– Nepasirašinėkite jokių darbdavio pateiktų dokumentų čia pat.Jis privalo duoti visus dokumentus, reikalingus Jums apsispręsti, ir suteikti laiko su jais susipažinti.

– Įsteikite profesinę sąjungą ir savo teises  ginkite organizuotai.