LMPF | Siūloma nauja valstybinės medienos pardavimo tvarka kelia sumaištį
17353
post-template-default,single,single-post,postid-17353,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Siūloma nauja valstybinės medienos pardavimo tvarka kelia sumaištį

Siūloma nauja valstybinės medienos pardavimo tvarka kelia sumaištį

Aplinkos ministerija siūlo, kad pirmenybę įsigyti valstybinės medienos turėtų įmonės, perdirbančios didžiąją dalį įsigytos medienos, veikiančios Lietuvoje ir neturinčios skolų. Siūlymą, kuris galėtų apriboti konkurenciją, kritikuoja Teisingumo ministerija, Valstybinių miškų urėdija, Konkurencijos taryba ir Medienos prekybos asociacija.

 Ministerija siūlo, kad pirmenybė būtų teikiama medienos perdirbėjams, per paskutinius trejus metus panaudojusiems 80% ar daugiau įsigytos medienos ir Lietuvoje turintiems bent penkis darbuotojus. Be to, jie privalės neturėti pradelstų skolų, įskaitant šalies biudžetui ir „Sodrai“.

Anot projekto rengėjų, tokiu būdu mediena pagal ilgalaikes ir pusmetines sutartis būtų parduodama didesnę pridėtinę vertę ir darbo vietas kuriančioms įmonėms.

Tačiau su tuo nesutinka Medienos prekybos asociacija. Jos vadovas, medienos prekybos įmonės „Litforina“ direktorius Egidijus Kontrimavičius sakė, kad pataisos prieštarauja ES teisei.

„Eina buldozeriu. Įsivaizduokit – gyvename ES, atsiranda įstatymas parduoti medieną tik įmonėms, kurios turi ne mažiau kaip penkias darbo vietas Lietuvoje įkūrę. Taigi čia akivaizdžiai kertasi su Europos teise“, – BNS sakė E. Kontrimavičius.

„Mes jau dabar esame apskundę tai Europos Komisijai ir ji tikrai kažkada išnagrinės tą klausimą. Jeigu tas įstatymas bus priimtas, tai Lietuva gaus ir baudų“, – pridūrė jis.

„Jeigu iš 200 paskutiniame aukcione dalyvavusių pirkėjų išmes kokius 50, tie likusieji nusipirks juokinga kaina, mes prognozuojame mažiausiai 30% kainų kritimą, jeigu nedalyvaus eksportuotojai ir užsienio perdirbėjai“, – teigė E. Kontrimavičius.

„Kodėl jie (užsienio perdirbėjai – BNS) bus išmesti, aš nesuprantu, nes ES turėtų visi vienodomis sąlygomis veikti, teisinga konkurencija turėtų būti“, – pridūrė jis.

E. Kontrimavičius pabrėžia, kad medienos kainų smukimas sumažintų finansinius Valstybinių miškų urėdijos rezultatus. Urėdija 2018 metais gavo 180,3 mln. Eur pajamų, o didžiąją dalį – 168,5 mln. Eur – iš apvaliosios medienos pardavimų.

Jei mediena atpigtų apie 30%, tai reikštų apie 50 mln. Eur sumažėjusias jos pajamas.

Daugiau: https://www.vz.lt/pramone/2020/01/13/siuloma-nauja-valstybines-medienos-pardavimo-tvarka-kelia-sumaisti