LMPF | LPSK tarybos posėdyje
17299
post-template-default,single,single-post,postid-17299,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

LPSK tarybos posėdyje

LPSK tarybos posėdyje

Lapkričio 6 d. įvyko Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) tarybos posėdis. Pirmąjį pranešimą apie Europos semestrą ir ekonomiką skaitė Europos komisijos atstovybės Lietuvoje Ekonomikos valdysenos pareigūnas Jonas Rasimas.

LPSK pirmininkė Inga Ruginienė, pristatydama LPSK veiklos ataskaitą, kaip vieną iš laimėjimų paminėjo pakeistą Darbo kodekso 179 str., kuris nuo šiol aiškiai nurodo, kad aukštesnio lygmens profesinės sąjungos padalinys yra darbdavio lygmeniu veikianti profesinė sąjunga. Taip pavyko skubiai užbėgti už akių daugybei profesinių sąjungų būti nepripažintomis darbdavių sudarant kolektyvines sutartis, nes buvo suformuota nepalanki teismų praktika.

LPSK taip pat dalyvavo pristatant ir svarstant Socialinio dialogo skatinimo įstatymo projektą, kuris įneštų aiškumo išgryninant socialinio dialogo šalis bei numatytų aiškius nacionalinių ir šakinių kolektyvinių sutarčių sudarymo etapus bei pagalbą esant nesutarimams. Tiesa, šiuo klausimu tebevyksta diskusijos ir projekto priėmimas Seime dar nėra  pasiekęs pagreičio.

Pirmininkė paminėjo ir minimalios mėnesio algos (MMA) gana ženklų padidėjimą – ji nuo kitų metų sausio kils apie 40 eurų „į rankas“, tai taip pat vienas iš profesinių sąjungų laimėjimų šiemet.

Daugiau: http://www.lpsk.lt/2019/12/10/lpsk-tarybos-posedyje-2/