LMPF | Jei Vyriausybė nevykdys įsipareigojimų, LPSK pati ragins streikuoti
17259
post-template-default,single,single-post,postid-17259,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Jei Vyriausybė nevykdys įsipareigojimų, LPSK pati ragins streikuoti

Jei Vyriausybė nevykdys įsipareigojimų, LPSK pati ragins streikuoti

Lapkričio 18 d. posėdžiavusi Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (toliau – LPSK) valdyba išreiškė palaikymą ir visapusišką paramą švietimo ir mokslo darbuotojų bei ugniagesių reikalavimams Vyriausybei laikytis įsipareigojimų ir skirti pakankamą finansavimą šioms sritims. Valdžios duotų įsipareigojimų nevykdymą LPSK laiko nusikalstamu požiūriu į viešąsias paslaugas teikiančius darbuotojus.

Lapkričio 19 d. Ministrui Pirmininkui ir Seimo Pirmininkui buvo nusiųstas raštas, kuriame sakoma:

„Vyriausybės pavasarį suteikti teisėti lūkesčiai, svarstant strategiją dėl viešojo sektoriaus finansavimo, liko tik pažadais. Vyriausybės pateiktas biudžeto projektas rodo, kad neketinama vykdyti net ir raštu duotų įsipareigojimų, numatytų kolektyvinėse sutartyse. LPSK valdybos nuomone, galimybės kompromisams išnaudotos derantis dėl kolektyvinių sutarčių, todėl nei švietimo, nei savivaldybių ugniagesių bendruomenės neturėtų ieškoti kompromisų.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga, organizuojanti streiką, skelbia, jog Vyriausybės įsipareigojimams kitais metais įvykdyti reikalingi 62 mln. eurų. Savivaldybių ugniagesiams, Teisėsaugos pareigūnų profesinės sąjungos žiniomis, dar šiemet trūksta 1,5, o kitiems metams – 4 milijonų eurų.  Vyriausybė, prisiėmusi įsipareigojimus, privalėjo numatyti tam lėšų, todėl būsimi darbuotojų streikai – teisėtas, logiškas ir suprantamas žingsnis.

LPSK valdyba įsitikinusi, jog negalima priimti argumentų, kai įsipareigojimų nevykdymas uždengiamas galimai pasikeitusiomis ekonominėmis prognozėmis, o bandymas valstybės biudžetą subalansuoti darbuotojų sąskaita – nepriimtinas.

LPSK dar sykį pabrėžia, kad būtina įvesti realius progresinius mokesčius ir apmokestinti kapitalą bei šimtatūkstantines ar net milijonines pajamas gaunančius žmones, kad kasmet vėl iš naujo nebūtų priešinamos įvairios profesijų grupės. LPSK nuomone, būtent tai ir kelia didžiausią grėsmę nacionaliniam saugumui.

LPSK atsakingai pareiškia, jog Vyriausybei ir Seimui neradus lėšų įsipareigojimams viešajame sektoriuje įvykdyti, ne tik palaikys ir rems galimus darbuotojų streikus, bet ir pati ragins profesines sąjungas naudotis šiuo teisėtu, kraštutiniu ir vieninteliu efektyviu profesinių sąjungų įrankiu.“

http://www.lpsk.lt/2019/11/20/jei-vyriausybe-nevykdys-isipareigojimu-lpsk-pati-ragins-streikuoti/