LMPF | Ar Valstybinių miškų urėdijos reformai vėl reikia reformos?
17176
post-template-default,single,single-post,postid-17176,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Ar Valstybinių miškų urėdijos reformai vėl reikia reformos?

Ar Valstybinių miškų urėdijos reformai vėl reikia reformos?

Prieš beveik pusantrų metų iš Generalinės miškų urėdijos sukurta nauja Valstybinių miškų urėdijos struk­tū­ra su 26 re­gio­ni­niais pa­da­­niais vietoj buvusių 42 urėdijų. Ar jau pasiekti visuomenės prieštaringai vertintos pertvarkos tikslai – Lietuva pagaliau turi atsparią bet kokioms ža­lia­vi­nės me­die­nos pre­ky­bos, vie­šų­jų pir­ki­mų, per­so­na­lo at­ran­kos korupcinėms apraiškoms, pelningą, biudžeto lėšas taupančią valstybės įmonę, efektyviai saugančią miškus nuo gaisrų ir teršėjų?

Visuomenės nuomonė

Pradėdama valstybinių miškų ūkio reformą, kuriai pritarė pagrindinės Seimo opozicinės partijos ir Prezidentūra, Vyriausybė taip pat žadėjo padidinti mažiausius Valstybinių miškų urėdijos (VMU) darbuotojų atlyginimus ir išlyginti miškininkų darbo užmokesčių skirtumus, privilioti jau­nų spe­cia­lis­tų į VMU padalinius ekonomiš­kai sil­pnuose Lietuvos re­gio­nuose.

Visuomenės nuomone, po pertvarkos tik dar labiau pradėta kirsti miškus, naikinti istorines girias (Labanoro, Šimonių) ir šilus (Punios šilą nuo Aplinkos ministerijos laiminamų sanitarinių kirtimų ir medžioklių stojo ginti net buvęs Prezidentas Valdas Adamkus), o užsienio baldų gamybos įmonės nusipirko dar daugiau geriausių Lietuvos miškų. Valstybės įmonės „Registrų centras“ duomenimis, daugiausia miškų valdo švedų koncernas IKEA – 27 tūkst. ha. Tai beveik kaip du Kauno miestai. Antra – suomių bendrovė „Dasos Capital“ – 14,6 tūkst. ha.

Nėra stiprios komandos

„Norai buvo geri, bet reforma sužlugo. Tai ne tik mano nuomonė. Nuolat pasikalbu su buvusiais kolegomis, likusiais dirbti Valstybinių miškų urėdijoje. Nepavyko surinkti stiprios VMU vadovų komandos, pertvarka per ilgai užsitęsė“, – „Ūkininko patarėjui“ tvirtino buvęs Kauno r. Dubravos eksperimentinės mokomosios miškų urėdijos vadovas Kęstutis Šakūnas.

Daugiau: http://ukininkopatarejas.lt/ar-valstybiniu-misku-uredijos-reformai-vel-reikia-reformos/