LMPF | Naują reformos etapą urėdija pasitinka kaip skaidriai ir efektyviai veikianti įmonė
17091
post-template-default,single,single-post,postid-17091,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Naują reformos etapą urėdija pasitinka kaip skaidriai ir efektyviai veikianti įmonė

Naują reformos etapą urėdija pasitinka kaip skaidriai ir efektyviai veikianti įmonė

2019-08-05

Rugpjūčio 1-oji buvo paskutinė Mariaus Pulkauninko diena VĮ Valstybinių miškų urėdijoje, kuriai jis, laimėjęs konkursą, pradėjo vadovauti 2018 m. kovo mėnesį. Kol bus išrinktas naujasis vadovas, jį laikinai pavaduos direktoriaus pavaduotojas Valdas Kaubrė.

„Valstybinių miškų valdymo reforma – didelis iššūkis visiems, dirbantiems Lietuvos miškuose. Praėjus pusantrų metų po to, kai buvo įkurta Valstybinių miškų urėdija, matome, kad reforma įgyvendinama sėkmingai, atlikta daug svarbių darbų, veiklos rezultatai yra labai geri. Įmonė toliau tęs naują miškų reformos etapą, kurį urėdija pasitinka jau kaip šiuolaikiška, profesionali, skaidriai valdoma ir efektyviai veikianti įmonė“, – sako M. Pulkauninkas.

Praėjusiais metais Valstybinių miškų urėdija tapo pelningiausia valstybės valdoma įmone, pasiekusia rekordinį normalizuotą grynąjį pelną – 55,3 mln. eurų. Kartu su sumokėtais dividendais ir pelno mokesčiu, įmonė į valstybės biudžetą įnešė 61,4 mln. eurų.

Kad būtų sukurta vieninga ir efektyviai veikianti įmonė, o gamybinė-komercinė veikla būtų organizuojama sklandžiai ir pelningai, pakeista įmonės regioninių padalinių ir administracijos struktūra, centralizuotos įmonės valdymo funkcijos, suformuota nauja įmonės valdymo ir padalinių vadovų komanda. Taip pat centralizuotos medienos ruošos ir prekybos organizavimo funkcijos, buhalterinė apskaita, turto valdymas, viešieji pirkimai, IT sistemų valdymas.

Pirmaisiais veiklos metais vienas iš prioritetų buvo darbai, susiję su darbuotojų darbo sąlygų gerinimu. 2018 m. padidintas darbo užmokestis daugiau kaip 400 miškuose dirbančių specialistų: girininkų, girininkų pavaduotojų ir eigulių. Nuo 2019 m. pradžios visoje įmonėje įsigaliojo nauja Darbo užmokesčio sistema, kuri užtikrina, kad tas pačias pareigas užimantys darbuotojai gautų vienodą bazinį darbo užmokestį. Per pusantrų įmonės veiklos metų vidutinis darbuotojų darbo užmokestis padidėjo 28 proc. Be to, praėjusių metų pabaigoje pasirašyta viena kolektyvinė sutartis, imta taikyti visiems įmonės darbuotojams. Po kelių dienų visiems įmonės darbuotojams bus išmokėtos premijos už gerus 2018 m. rezultatus.

Vykdant valstybinių miškų valdymo reformą, valstybinių miškų urėdija ne tik užtikrino veiklos tęstinumą, bet ir pradėjo efektyviau valdyti valstybės turtą. Per pusantrų metų VĮ Turto bankui buvo perduoti 255 nekilnojamojo turto objektai, įvairios paskirties pastatai ir statiniai, nebenaudoti įmonės tiesioginėms funkcijoms. Šiuo metu vykdoma ir įmonės medelynų veiklos optimizavimo programa, kurios tikslas – sumažinti medelynų skaičių, juos modernizuoti ir įdiegti centralizuotą valdymą.

Šių metų pradžioje parengta ir patvirtinta Valstybinių miškų urėdijos veiklos strategija, kuri nustato pagrindinius įmonės tikslus ir uždavinius iki 2023 m.

„Įgyvendindami šią strategiją išsikėlėme tikslą ne tik didinti miškingumą ir atsakingai valdyti valstybės mums patikėtą turtą, bet ir miškus paversti maksimaliai atvira ir svetinga erdve visuomenei: išsamiai ir aiškiai informuoti apie mūsų veiklą, reikšmingai prisidėti prie visuomenės švietimo ugdant meilę gamtai, puoselėti miškus ir rekreacines zonas. Sėkmingai išlaikome balansą siekdami ekonominių, ekologinių ir socialinių tikslų“, – sako M. Pulkauninkas.

Skaidrumas yra svarbiausias Valstybinių miškų urėdijos veiklos principas ir neatsiejama kasdieninės veiklos dalis. Tai – ir atvirumas visuomenei, ir skaidrus sprendimų priėmimas, ir pasitikėjimas vienas kitu bei visuomenės pasitikėjimas įmonės vykdoma veikla ir rezultatais. Valstybinių miškų urėdija kasdienę veiklą vykdo taip, kad ja didžiuotųsi ir kiekvienas jos darbuotojas, ir visuomenė.

Šių metų rugsėjį Valstybinių miškų urėdija, švęsianti tradicinę Miškininko dieną, kartu su visuomene paminės ir dar vieną svarbią sukaktį – urėdijų šimtmetį. Antrąjį urėdijų šimtmetį įmonė pradės atsinaujinusi – jau yra sukurtas naujasis įmonės logotipas bei prekės ženklo stiliaus knyga, kurie rudens pradžioje bus pristatyti ir visuomenei. Šiuo metu kuriama ir naujoji įmonės interneto svetainė.

Netrukus bus baigti priešgaisrinių automobilių, kirtimo technikos ir lengvųjų automobilių, taip pat paskelbti naujų uniformų ir darbo rūbų viešieji pirkimai.

„Esu dėkingas už man suteiktą galimybę ir išreikštą pasitikėjimą. Darbas Valstybinių miškų urėdijoje buvo kupinas iššūkių, nelengvas, tačiau įdomus ir svarbus. Per pusantrų metų kartu su komanda padarėme tikrai daug, kad įmonė taptų tokia, kokia ji yra šiandien. Visai esamai ir būsimai komandai linkiu sėkmės bei motyvacijos toliau tęsti pradėtus darbus ir siekti užsibrėžtų tikslų. Dirbkime, kad Lietuvoje visada oštų miškas ir kad miške visiems būtų gera“, – palinkėjo M. Pulkauninkas.

VĮ Valstybinių miškų urėdijos inf.