LMPF | V. Rinkevičius: “Reikia atskirti ir išgryninti valstybinių miškų valdymo ir kontrolės funkcijas”
17082
post-template-default,single,single-post,postid-17082,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

V. Rinkevičius: “Reikia atskirti ir išgryninti valstybinių miškų valdymo ir kontrolės funkcijas”

V. Rinkevičius: “Reikia atskirti ir išgryninti valstybinių miškų valdymo ir kontrolės funkcijas”

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys, “valstietis”  Viktoras Rinkevičius teigia, kad  Lietuvoje valstybinių miškų valdymas išliks ir toliau neefektyvus, jei  nebus atskirtos bei  išgrynintos ūkinės veiklos ir  kontrolės  funkcijos. Tokius siūlymus jis dar  prieš urėdijų reformą teikė šalies prezidentei, Seimo pirmininkui ir premjerui, aktualumo jie, anot parlamentaro, neprarado ir dabar.  Valstybinių miškų valdymo ir kitomis įžvalgomis Seimo narys dalijasi portale  www.miskininkas.eu .

– Turite savo matymą, esate jau patyręs vilkas žemės, o kartu ir miškų ūkio srityje, nes ir pats esate šių gėrybių savininkas. Be to, anksčiau Seime buvote Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas. Kodėl, Jūsų nuomone, dėl valstybinių miškų valdymo  ir tvarkos bei darbų juose nuolat kyla karštų diskusijų bei audringų visuomenės reakcijų?  

– Manau, kad pagrindinė mūsų miškų neefektyvaus valdymo problema yra ta, jog miško auginimas, gamyba, pardavimas ir kontrolė neteisingai sudėliota – yra vienos Aplinkos ministerijos reguliavimo sferoje, t.y. ūkininkavimas ir kontrolė vienose rankose. Dėl to, manau, niekada valstybinių miškų valdyme nebus geros tvarkos, skaidrumo bei racionalaus miško naudojimo, kadangi  ir jo ūkis, ir priežiūra, apsauga ir kontrolė pavesta vienai žinybai.  Reikia atskirti ir išgryninti šias funkcijas, kartu ir atsakomybę padalinti skirtingoms institucijoms. Miškų ūkio gamybos valdymą pavesti, pavyzdžiui, Žemės ūkio ministerijai, nes ir pats miškas auga ant žemės, o kontrolę palikti Aplinkos ministerijai. Dabar miškų ūkio gamybos ir kontrolės funkcijos dažnai dubliuojamos pačios Aplinkos ministerijos padaliniuose, be to, Valstybinių miškų urėdijai (VMU) priskiriamos kai kurios su tiesiogine veikla nesusijusios funkcijos.

Net 20-yje ES šalių miškininkystės valdymas priklauso žemės ūkio ar bendroms žemės ūkio ir aplinkos žinyboms, pavyzdžiui, kaimyninėje Latvijoje – žemės ūkio, Belgijoje, Švedijoje, Graikijoje – bendroms energetikos ir aplinkos apsaugos žinyboms, Suomijoje – Žemės ūkio ir miškų ministerijai. Tik Lietuvoje ir Estijoje už miškininkystės valdymą yra atsakinga Aplinkos ministerija.

Daugiau: http://miskininkas.eu/v-rinkevicius-reikia-atskirti-ir-isgryninti-valstybiniu-misku-valdymo-ir-kontroles-funkcijas/