LMPF | Kęstutis Mažeika žada išjudinti įstrigusią urėdijų reformą
16943
post-template-default,single,single-post,postid-16943,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Kęstutis Mažeika žada išjudinti įstrigusią urėdijų reformą

Kęstutis Mažeika žada išjudinti įstrigusią urėdijų reformą

Paskirtasis aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, kuris po priesaikos Seime ministro pareigas, tikėtina, pradės eiti nuo antradienio, balandžio 9 d., žada skubiai imtis neatidėliotinų darbų, o vienas  iš svarbiausių bus įstrigusi urėdijų reforma.  Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS)  nario, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko Kęstučio  Mažeikos kandidatūrai  į aplinkos ministrus pagal premjero Sauliaus Skvernelio teikimą Lietuvos  prezidentė Dalia Grybauskaitė pritarė  trečiadienį.

“Pirmiausia  įvertinsime situaciją  ir kas suplanuota pagal Vyriausybės programą, t.y. reformas,  jų eigą, iš  jų prioritetas yra miškai, ypač medienos eksportas. Svarbu išsiaškinti, kodėl šiandien vyksta tas procesas  ir  dėl kurio labai piktinasi visuomenė  –  dėl  didžiulių  jos srautų į užsienį.  Pirmas darbas  įvertinti aplinkybes, kodėl tai vyksta, nes signalų  jau  ateina iš pramonės,  kad  jai trūksta  vietinės  žaliavos. Ištekliai, kuriuos  reikėtų saugoti ir tausoti, išvažiuoja iš šalies nesukurdami pridėtinės vertės. Tai viena iš pagrindinių problemų”,-  teigė  K. Mažeika .

Pasak  jo, toliau tęsiant  miškų  valdymo  reformą  reikės  įvertinti darbus, kurie vėluoja – tai struktūriniai  pokyčiai  Valstybinės miškų urėdijos padaliniuose. “Nors jau turime visų regioninių padalinių  vadovus, bet  reikia  pažvelgti  į žemesnį lygmenį,  ar pasiekti  kelti  tikslai dėl specialistų, girininkų  ir eigulių, ar suformuotos padalinių  komandos  ir ar užtikrinama  miško priežiūra,  atkūrimas  bei  kiti  procesai.  Dabar, pavyzdžiui,  yra  problemų  dėl  miškasodžio ir pan. Visi sprendimai dėl miškų  turi būti  priimti greitai, nes matome, kad  jie stringa, priimami  ir  vykdomi  gana  lėtai”,- kalbėjo  paskirtasis  aplinkos ministras.

Jis pažymėjo, kad jau geri metai, kai  VĮ Valstybinė  miškų  urėdija  neišsikelia į savo  nuolatinę  regioninę būstinę  ir dėl to laukia   vienas  iš  pirmųjų  pokalbių  su  jos  vadovybe, taip pat  kokie padaryti sprendimai, kokie  tikslai, vizijos  ir  matymai. “Turime  atsakyti sau  ir  visuomenei,  kas padaryta , taip pat  kaip vyksta turto  vertinimas, tvarkomas  regioninių  padalinių  palikimas. Be to, esama  signalų  dėl investicijų, naujos  technikos  įsigijimo, viešųjų pirkimų, dėl trūkstamų pajėgumų, skundų dėl įkainių ir pan.”,- vardijo  K. Mažeika.

Naujasis  aplinkos ministras ir jo kamanda taip pat numato  įvertinti visas grėsmes,  galbūt  ir  iš užsienio, dėl medienos kainų  svyravimų.  “Matome  signalų  iš aplinkinių šalių,  kuriose dėl  kenkėjų  planuojami didžiuliai kirtimai, o tai automatiškai reikštų, kad medienos  pasiūla  rinkoje bus  didelė. Tad  turime įvertinti savo poreikius  ir  susidėlioti   prioritetus.  Dabar, pavyzdžiui,  kyla  didelės  aistros  dėl  pušynų Labanore  kirtimo. Tie medžiai  ilgaamžiai  ir dar  gali  gyvuoti, mes  turėtume  orientuotis į menkaverčius  peraugusius  lapuočius,  kurie gana greitai  virs  malkomis  ar  pigiausia  mediena. Turime pradėti tvarkytis  ir rinkai  pasiūlyti  tai, kas ant stalo”,- akcentavo  pašnekovas.

Kokie pamąstymai  dėl  aplinkos viceministrų?  Esą  yra tam tikrų  siūlymų,  jau ir laikinai einantis  aplinkos ministro  pareigas  energetikos  ministras Žygimantas Vaičiūnas  turėjo keletą kandidatų. “Ir  aš turiu, bet būtų nekorektiška,  kol nesuderinta su premjeru  ir  neatliktos  kitos  procedūros  skelbti pavardes. Bet mano tikslas  ir  lūkestis, kad  kandidatai  turėtų  atitinkamų  sričių  patirties,  nes  sprendimus  reikės  priimti  greitai.  Galbūt  vienas  iš viceministrų  bus miškininkas”,- sakė  paskirtasis  aplinkos  ministras.

www.miskininkas.eu  inf.