LMPF | Naujoje Achemos atlyginio sistemoje pasigendama skaidrumo
16905
post-template-default,single,single-post,postid-16905,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Naujoje Achemos atlyginio sistemoje pasigendama skaidrumo

Naujoje Achemos atlyginio sistemoje pasigendama skaidrumo

Achemos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė pažymi, kad, nepaisant pozityvių pokyčių, nauja AB „Achema“ atlygio sistema toli gražu nėra tokia palanki bendrovės darbuotojams, kaip bandoma pateikti. Ji turi daug ydų ir išlieka didžiausiu pastarojo laikotarpio iššūkiu.

Pokyčiai naudingi, bet ne be trūkumų

„Pripažįstame, kad nauja atlygio sistema iš tiesų išsprendė keletą bendrovėje įsisenėjusių problemų. Pirma, sumažėjo kintama darbo užmokesčio dalis, kitaip tariant, didesnė atlyginimo dalis tapo apsaugota, nes pagrindinis darbo užmokestis negali būti mažinamas be darbuotojo sutikimo. Antra, kintama darbo užmokesčio dalis atsieta nuo bendrovės rezultatų ir darbuotojai bus premijuojami pagal konkrečiame padalinyje nustatytus rodiklius ir individualų jų indėlį. Trečia, bendrovės darbuotojai suskirstyti į lygius, kas leidžia geriau suprasti, kiek kokios pareigybės yra vertinamos“, –  sako B. Daškevičienė.

Tačiau, anot jos, nepaisant teigiamų pokyčių, išliko dar nemažai problemų. Nauja sistema yra paini, jai trūksta skaidrumo bei konkretumo, nustatant atlyginimus. Subjektyvumas taip pat niekur nedingo: aiškiai matosi, kad ne taip retai darbdavio nustatytas pagrindinis tarifinis atlyginimas veikiau atitinka principą „patinka-nepatinka“, o ne konkretaus darbuotojo sukauptą patirtį ir kvalifikaciją.

Trūksta informavimo ir vienodo požiūrio

„Darbuotojai ypač nusivylę tuo, kad trūksta dialogo ir tinkamo informavimo: bendrovės darbuotojai nesupažindinti su visos apimties nauja atlygio sistema ir tinkamai neinformuoti apie savo atlyginimų rėžius, kuriems lygiams ir kodėl priskirti. Nei jiems, nei profesinei sąjungai nepateiktas dokumentas su visa pareigybių matrica ir papildomo skatinimo nuostatomis. Stebina ir tai, jog slepiami administracijos duomenys“, – naujos sistemos trūkumus vardija B. Daškevičienė.

Pasak Achemos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės, didelį nepasitenkinimą kelia tai, kad „Achema“ į naują atlygio sistemą suplakė ir padidintas priemokas, nustatytas Darbo kodekse. Dėl to nukenčia tokį pat darbą pamainomis dirbantys darbuotojai.

„Kitaip tariant, įtrauktas padidintas apmokėjimas už viršvalandinį, naktinį ir darbą poilsio bei švenčių dienomis. Išėjo taip, kad pamainomis ir dienomis dirbančių darbuotojų atlygiai neteisingai sulyginti. Nors Darbo kodeksas už viršvalandinį, naktinį ir darbą poilsio bei švenčių dienomis aiškiai numato didesnį apmokėjimą. Vadinasi, pamainomis dirbantys darbuotojai lieka nuskriausti“ –  paaiškina ADPS pirmininkė.

ADPS inf.