LMPF | MMA pokyčiai didina neapmokestinamus dienpinigius
16749
post-template-default,single,single-post,postid-16749,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

MMA pokyčiai didina neapmokestinamus dienpinigius

MMA pokyčiai didina neapmokestinamus dienpinigius

Vytautas V. Žeimantas  www.vz.lt

2019 m. minimali mėnesinė alga didėja nuo 400 iki 555 Eur, todėl ne itin didelį darbo užmokestį gaunantiems asmenims be mokesčių galima bus išmokėti daugiau dienpinigių. Taip pat didėja ne tik mėnesio, bet ir metinis NPD dydis, kuris aktualus gaunant dividendų ir kitų rūšių pajamų.

Nuo 2019 m. MMA auga nuo 400 iki 555 Eur prieš mokesčius, o minimalus valandinis atlygis – nuo 2,45 iki 3,39 Eur. Minimali alga auga sparčiau nei įprasta, nes darbo užmokestis prieš mokesčius 2019 m. bus dauginamas iš koeficiento 1,289.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) atkreipia dėmesį, kad šie pakeisti dydžiai aktualūs apskaičiuojant neapmokestinamosioms pajamoms priskiriamus komandiruočių į užsienį dienpinigius.

Pajamų mokesčiu neapmokestinamų dienpinigių apskaičiavimas siejamas su darbuotojui nustatytu darbo užmokesčiu (valandiniu tarifiniu atlygiu). Jeigu darbo užmokestis mažas, atsiranda tam tikrų apribojimų išmokant dienpinigius – dalis jų apmokestinami gyventojų pajamų mokesčiu (GPM). Padidėjus MMA, pakyla ir atlyginimo riba, nuo kurio dalis komandiruotpinigių jau tampa apmokestinami. Pakilus šiai ribai, atsiranda daugiau galimybių komandiruotpinigius išmokėti be mokesčių. Minėta atlyginimo riba apskaičiuojama MMA padauginus iš koeficiento 1,3.

Jeigu darbuotojo darbo užmokestis yra lygus arba didesnis už 721,50 Eur (555 x 1,3 = 721,50 Eur), visi jam išmokami komandiruotpinigiai neapmokestinami gyventojų pajamų mokesčiu.

Kai darbo užmokestis yra mažesnis už šį dydį, tokiu atveju pajamų mokesčiu neapmokestinami dienpinigiai, kurių bendra suma per mėnesį yra lygi arba mažesnė nei 50% darbuotojui nustatyto darbo užmokesčio.

„Jeigu, tarkime, darbuotojo nustatyta alga bus 600 Eur (mažiau nei 721,50), jo maksimali galima dienpinigių suma, kuri gali būti neapmokestinama, bus 300 Eur. Tokio darbuotojo iki reformos darbo užmokestis būtų 465,47 Eur ir jo maksimali neapmokestinama dienpinigių suma – 228 Eur“, – pateikia pavyzdį p. Čepulienė. Kitaip tariant, nuo kitų metų bus galima išmokėti šiek tiek daugiau neapmokestinamų dienpinigių.

Anot jos, toks pavyzdyje paminėtas darbuotojas šiemet komandiruotėje Lietuvoje galėtų būti 15 dienų, o nuo kitų metų – 20 dienų.

Finansų ministerija VŽ patikino, kad planų nuo kitų metų keisti dienpinigių tarifus nėra.

Anot p. Čepulienės, šiuo metu pavyzdyje minėtas asmuo į Latviją galėtų išvykti penkioms dienoms ir visi jam išmokėti komandiruotpinigiai būtų neapmokestinami, o nuo kitų metų tokia komandiruotė galėtų tęstis 6 dienas.

Keičia ir NPD

VMI taip pat atkreipia dėmesį, kad MMA naudojama skaičiuojant neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD), todėl nuo 2019 m. sausio 1 d. keičiasi ir taikomas NPD.

NPD apskaičiuojamas pagal formulę: mėnesio NPD = 300 (Eur) – 0,15 x (gyventojo mėnesio su darbo santykiais susijusios pajamos – MMA (555 Eur).

VMI skaičiuoja, kad mėnesio NPD taikymo apimtis padidėja nuo 1.160 Eur (2018 m.) iki 2.555 Eur. Gyventojui, kurio 2019 m. gaunamos mėnesio su darbo santykiais susijusios pajamos bus 2.555 Eur ar didesnės, mėnesio NPD nebus taikomas. Finansų ministerija pažymi, kad šie pakeitimai jau buvo įvertinti kuriant skaičiuoklę kiek.lt, o 2.555 Eur prieš mokesčius 2019 m. atitinka 1.982,16 Eur darbo užmokesčio prieš mokesčius sumą dabartinėje sistemoje.

Metinis dydis

Skaičiuojant metinį NPD įtraukiama daugiau pajamų rūšių, todėl metų pabaigoje NPD gali tekti perskaičiuoti ir sumokėti gyventojų pajamų mokesčio nepriemoką.

Metinis NPD siekia 3.600 Eur, o skaičiuojant jo dydį konkrečiam asmeniui pridedamos pajamos, kurios nuo kitų metų apmokestinamos 15%, 20% ir 27% tarifu. VMI atkreipia dėmesį, kad išmokos, išmokėtos pasibaigus gyvybės draudimo ar pensijų kaupimo sutarčiai arba ją nutraukus, neviršijančios sumokėtų įmokų sumos, į šiuos skaičiavimus neįtraukiamos.

Gyventojui, kurio 2019 m. mokestinio laikotarpio pajamos bus 30.660 Eur ar didesnės, metinis NPD nebus taikomas, o 2018 m. metinis NPD nebetaikomas pasiekus beveik tris kartus mažesnę ribą – 13.920 Eur. Todėl kitais metais bus daugiau galimybių pritaikyti metinį NPD.

Plačiau: https://www.vz.lt/finansai-apskaita/2018/11/19/mma-pokyciai-didina-neapmokestinamus-dienpinigius#ixzz5XHHQNVMZ