LMPF | Ekspertai: didesnė MMA padidins perkamąją galią, tačiau kils ir kainos
16690
post-template-default,single,single-post,postid-16690,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Ekspertai: didesnė MMA padidins perkamąją galią, tačiau kils ir kainos

Ekspertai: didesnė MMA padidins perkamąją galią, tačiau kils ir kainos

Vyriausybei ketinant nuo kitų metų minimalią mėnesio algą (MMA) didinti 30 Eur  – iki 430 Eur (dėl mokesčių reformos realiai ji sieks 555 Eur), ekonomikos ekspertai sutinka, kad tai padidins mažiausias pajamas gaunančių gyventojų perkamąją galią, tačiau brangs prekės ir paslaugos.

15-os ekonomistų ir ekspertų BNS paprašė pateikti prognozes, kaip Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasiūlytas MMA didinimas pakeis šalies ekonominę situaciją.

 Dvylika apklaustųjų mano, kad didesnė MMA 30 eurų padidins mažiausias pajamas gaunančių žmonių perkamąją galią. Du ekspertai sakė, jog perkamoji galia juntamai nedidės.

Rizikų įžvelgusi ekonomistė Rūta Vainienė teigė, kad dėl MMA didinimo mažiausiai uždirbantieji gali apskritai netekti darbo, arba dirbti mažesniu etatu, gaudami tą patį atlygį. Perkamoji galia, pasak jos, didėtų tuo atveju, jei žmonės gautų didesnę algą.

Vertindami prekių ir paslaugų brangimą, padidinus MMA, vienuolika ekspertų įsitikinę, kad jos brangs, o trys manė, jog kainos nesikeis.

ISM ekonomikos programos vadovas Tadas Šarapovas teigė, kad gali didėti gaminių ir paslaugų, kurioms naudojamas aukštos pridėtinės vertės nekuriantis darbas, savikaina. O kiek didės kaina arba mažės gamintojo pelnas, priklauso nuo paklausos ir pasiūlos elastingumo.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kaip vieną iš MMA kėlimo rizikų išskiria jaunimą – jam gali būti sunkiau patekti į darbo rinką. Tačiau vienuolika iš keturiolikos ekspertų su šiuo teiginiu nesutiko, du ekspertai jam pritarė, dar du – tik iš dalies.

Plačiau: https://www.vz.lt/verslo-aplinka/2018/10/08/ekspertai-didesne-mma-padidins-perkamaja-galia-taciau-kils-ir-kainos#ixzz5TdzeuNT3