LMPF | Trišalė taryba ir vėl nesusitarė dėl MMA didinimo
16643
post-template-default,single,single-post,postid-16643,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Trišalė taryba ir vėl nesusitarė dėl MMA didinimo

Trišalė taryba ir vėl nesusitarė dėl MMA didinimo

yriausybės, darbdavių ir profsąjungų atstovus vienijanti Trišalė taryba ir vėl nesusitarė, kiek kitąmet galėtų didėti minimali mėnesio alga (MMA), šiuo metu siekianti 400 Eur.

Sprendimas neva bus priimtas po poros savaičių.

 Darbdaviai pareikalavo, kad Vyriausybė MMA prilygintų neapmokestinamajam pajamų dydžiui (NPD), kuris šiuo metu siekia 380 Eur, ir ragino profsąjungas prisijungti prie šio reikalavimo. Tačiau Vyriausybės atstovai pabrėžė, kad šis pasiūlymas pernelyg brangiai kainuotų valstybės biudžetui.

Pirmadienį įvykusiame Tarybos posėdyje Vyriausybė ir darbdaviai pasisakė už tai, kad MMA nuo 2019 m. sausio 1 d. būtų padidinta iki 420 Eur, tačiau profsąjungų atstovai tikisi kur kas reikšmingesnio MMA padidinimo – iki 450 Eur.

Šiemet gegužę Lietuvos bankas buvo pateikęs skaičiavimus, kad minimalaus atlyginimo padidinimas iki 420 Eur būtų labiau pagrįstas ekonomiškai. Teigiama, kad tokiu atveju MMA siektų apie 47,5% vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio (VMDU).

Anksčiau Trišalės tarybos nariai buvo sutarę, kad MMA turi siekti 45-50% VMDU.

Profsąjungos tikina, kad šiemet ir kitąmet sparčiai didėjant VMDU kitąmet 420 Eur MMA jau nebesiektų ir 45% nuo vidutinės algos, todėl pasisakė už MMA pakėlimą iki 450 Eur.

Plačiau: https://www.vz.lt/verslo-valdymas/2018/08/27/trisale-taryba-ir-vel-nesusitare-del-mma-didinimo#ixzz5PRhub2Pl