LMPF | Irena Keliauskienė: „Daug galima išsiderėti ir privataus kapitalo įmonėje“
16615
post-template-default,single,single-post,postid-16615,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Irena Keliauskienė: „Daug galima išsiderėti ir privataus kapitalo įmonėje“

Irena Keliauskienė: „Daug galima išsiderėti ir privataus kapitalo įmonėje“

Pastarųjų metų informacijoje apie LMPF veiklą dominuoja įvykiai, susiję su miškų urėdijų valdymo reforma. Primename, kad be buvusių miškų urėdijų profesinių sąjungų, LMPF priklauso ir AB Grigeo bei AB „Šilutės baldai“ profesinės sąjungos. Apie profesinės sąjungos veiklą, įmonės kolektyvinę sutartį pasakoja AB „Šilutės baldai“ profesinės sąjungos pirmininkė Irena Keliauskienė.

AB „Šilutės baldai“ profesinės sąjungos pirmininke buvau išrinkta 2002 metais. Šiuo metu profesinei sąjungai priklauso 74 nariai. Lyginant su įmonės darbuotojų skaičiumi, ji nėra gausi, sudaro tik apie 12 proc. 2016 metais, LMPF iniciatyva, įmonėje buvo vykdomas Šiaurės šalių profesinių sąjungų remiamas BOA projektas, kurio metu į profsąjungiečių gretas pavyko pritraukti dar 15 įmonės darbuotojų. Mano nuomone, kai profesinės sąjungos veiklos rezultatai bei kolektyvinės sutarties nuostatos taikomos visiems darbuotojams, tai visiškai neskatina darbuotojų jungtis prie profesinės sąjungos. Bet vis tiek malonu, kad mūsų veikla naudinga žmonėms.

Pagrindinis profesinės sąjungos veiklos rodiklis yra įmonės kolektyvinės sutarties nuostatos. O jos mūsų įmonėje, manau, neblogos. Įmonės vadovybė keitėsi gana dažnai, tačiau kolektyvinė sutartis buvo peržiūrima periodiškai, kas du metus, ją patobulinant ir pagerinant socialines bei darbo sąlygas darbuotojams. Dabar veikiančioje kolektyvinėje sutartyje numatyta, kad darbuotojams, be darbo apmokėjimo sistemoje numatyto darbo užmokesčio, mokamas priedas už darbo stažą įmonėje.  Darbuotojai gauna išmokas jubiliejų proga, kurių dydis taip pat priklauso nuo darbuotojų darbo stažo. Kolektyvinėje sutartyje numatytos išmokos darbuotojams gimus kūdikiui ar mirus artimam šeimos nariui. Įmonė darbuotojams kompensuoja sanatorinio gydymo išlaidas. Įmonėje veikia valgykla, kurioje pietūs kainuoja 2,5 euro, iš kurių 1,5 euro padengia darbdavys. Darbininkai pilnai aprūpinami darbo drabužiais ir avalyne.

Kasmet rengiama įmonės šventė, kurios metu pagerbiami geriausi darbuotojai, veteranai, jiems išmokamos premijos. Įmonė taip pat rengia darbuotojams ekskursijas po Lietuvą ir padengia jų išlaidas.

Noriu pridurti, kad profesinės sąjungos nario jubiliejaus proga ar mirus artimam šeimos nariui, skiriamos išmokos ir iš profesinės sąjungos lėšų. Apie gerą socialinį klimatą  rodo ir tas faktas, kad  AB „Šilutės baldai“ nebuvo darbo ginčų, visos problemos išsprendžiamos vietoje.

Dabartinės kolektyvinės sutarties galiojimas baigsis lapkričio mėnesį. Tikiuosi, kad kita kolektyvinė  sutartis nebus prastesnė už dabartinę. Nekonfliktuojant, palaikant dalykiškus santykius su įmonės vadovybe, akcininkais daug darbuotojams palankių nuostatų galima išsiderėti ir privataus kapitalo įmonėje. Tokių ar dar geresnių rezultatų derantis dėl VMU kolektyvinės sutarties linkiu ir savo kolegoms iš LMPF – miškininkams.

LMPF informacija