LMPF | Profesionalų medžioklė į VVĮ valdybas apnuogino atlyginimų skirtumus
16540
post-template-default,single,single-post,postid-16540,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Profesionalų medžioklė į VVĮ valdybas apnuogino atlyginimų skirtumus

Profesionalų medžioklė į VVĮ valdybas apnuogino atlyginimų skirtumus

Ūkio ministerija svarsto galimybę suvienodinti valstybės įmonių ir valstybės kontroliuojamų UAB ir AB valdybos narių atlygio reguliavimą. Patys valdybų nariai pasisako už fiksuotą atlygį, o ne šiuo metu mokamą algą pagal išdirbtas valandas.

Apie tai, kad svarstoma galimybė suvienodinti „valstybės įmonių ir bendrovių“ valdybos narių atlygio reguliavimą, pranešė Ūkio ministerija (ŪM) po ministro Virginijaus Sinkevičiaus susitikimo su nepriklausomais valstybės valdomų įmonių (VVĮ) valdybų nariais birželio viduryje. Vėliau ŪM patikslino, kad vienodinti rengiamasi valstybės įmonių (VĮ) ir valstybės kontroliuojamų bendrovių atlygio reguliavimą, nors dėl profesionalų konkuruojama su privačiomis bendrovėmis.

Šiuo metu įstatymai numato, kad VĮ valdybos nario alga negali būti didesnė nei 1/5 vadovo atlyginimo, o valstybės valdomose UAB ir AB – valdybos nario iki 1/4, o valdybos pirmininko – iki 1/3 vadovo algos.

Marius Dvareckas, VĮ Valstybinių miškų urėdijos valdybos narys, sakė, kad šiame susitikime iškeltą idėją, kad būtų mokamas fiksuotas atlygis, atsižvelgiant į įmonės dydį, palaiko dauguma nepriklausomų valdybos narių, o tai, kad jis susietas su įmonės vadovo atlygiu, jo nuomone, yra gerai, nes atspindi ir padėtį rinkoje.

„Geriau būtų nustatytas fiksuotas atlyginimas, nes atsakomybę už valdybos sprendimus prisiimi kiekvieną minutę, kiekvieną valandą, o šiandien kompensuojama už išdirbtas valandas, kurioms pagrįsti turi pildyti krūvas popierių. Manau, taip neturėtų būti, visi esame užimti žmonės“, – sakė p. Dvareckas.

Ponas Dvareckas patarinėja įmonių įsigijimų ir susijungimų klausimais, iki šiol yra dirbęs profesionaliu valdybos nariu Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje ir dar daugiau nei dešimtyje kitų privačių ir valstybės kontroliuojamų bendrovių. Jis kalba, kad atlygis, kuris nėra aukštas, motyvuoja dirbti valdybose kur kas menkiau nei „garbės reikalas“ perduoti sukauptą patirtį VVĮ sektoriui, žinoma, labai svarbu yra tai, kad narys pats įgyja naujos patirties, kurią vėliau gali išnaudoti privačiajame sektoriuje.

Plačiau: https://www.vz.lt/verslo-valdymas/2018/06/22/profesionalu-medziokle-i-vvi-valdybas-apnuoginoatlyginimu-skirtumus#ixzz5JLF9Kok8