LMPF | Į miškus taikosi nomenklatūra: į aukštus postus pretenduoja buvę urėdai
16388
post-template-default,single,single-post,postid-16388,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Į miškus taikosi nomenklatūra: į aukštus postus pretenduoja buvę urėdai

Į miškus taikosi nomenklatūra: į aukštus postus pretenduoja buvę urėdai

Tarp pretendentų vadovauti VĮ Valstybinių miškų urėdijos (VMU) regioniniams padaliniams yra ir buvusių urėdų. Aplinkos ministerijos vadovybė tuo nesistebi, tačiau tikina, kad atrankos procese politikai nedalyvauja. Atranką vykdo pati įmonė, kuri komandos suformavimui į pagalbą pasitelkė privačią personalo paieškos bendrovę.

VŽ jau rašė, kad iš viso vadovauti 26 regioniniams VMU padaliniams gautos paraiškos iš 106 pretendentų, t. y. kiekvienam įmonės padaliniui vadovauti vidutiniškai gali pretenduoti po keturis kandidatus. Padaliniai suformuoti VMU valdybos sprendimu apjungus buvusias 42 urėdijas, kurias likvidavus savo postų nuo šių metų sausio neteko visi urėdai.

 „Vienur tų kandidatų daugiau, kitur mažiau, bet nėra padalinių, į kurių vadovo poziciją nebūtų gauta bent vienos ar dviejų paraiškų“, – VŽ sakė Marius Pulkauninkas, VMU direktorius.Pasak jo, pasibaigus paraiškų teikimo terminui kovo 26 d., įmonės personalo specialistai tikrina, ar visi kandidatai atitinka jiems konkurso sąlygose iškeltus kvalifikacinius reikalavimus. Vėliau VMU suformuota atrankos komisija po Šv. Velykų kandidatus kviesis pokalbiui.  Įmonė planavo per balandį suformuoti padalinių vadovų komandą, tačiau tai gali užtrūkti ir ilgiau – 4–5 savaites.

Pasitelkė personalo paieškos agentūrą

Valstybinių miškų urėdijos padalinių vadovų atrankai talkina personalo paieškos UAB „Master Class Lt“. Įmonė yra laimėjusi atranką teikti personalo atrankos paslaugas VMU.

Laura Duksaitė-Iškauskienė, „Master Class Lt“ vadovaujanti partnerė, VŽ sakė, kad kol kas pokalbiai su nei vienu kandidatu nėra įvykę, o perskaičius paraiškas, jai palikęs teigiamas įspūdis.

„Kandidatuojančių yra daug ir, aš tikiu, kad šita įmonės galės suformuoti pačia tinkamiausią vadovų komandą“, – sakė p. Duksaitė-Iškauskienė.

VMU vadovas ir personalo įmonės atstovė nekomentavo, kas konkrečiai kandidatuoja į pareigas, motyvuodami konfidencialumu, kurį pretendentams garantuoja darbdavys ir personalo atrankos įmonė.

Valdas Kaubrė, buvęs laikinasis VMU vadovas ir Panevėžio urėdas, patvirtino, kad yra paskirtas laikinuoju VMU Medienos prekybos ir logistikos skyriaus vedėju. Tačiau p. Kaubrė nekomentavo, ar dalyvauja atrankoje į VMU regioninių padalinių vadovus.

VŽ šaltinių teigimu, į pareigas pretenduoja ne vienas buvęs urėdas, o bendrai paėmus, daugelis kandidatų yra pateikę paraiškas į kelias – 2–3 – padalinių vadovo pozicijas, tai paraiškų gali būti apie 200.

Saulius Lazauskas, buvęs Kauno urėdas, reformos oponentas, taip pat neatviravo, ar pats ir kurie jo kiti buvę kolegos konkrečiai galimai dalyvauja atrankoje, tačiau pridūrė, kad tarp buvusių urėdų, kurie baigė miškininkystės studijas, kurios vėliau buvo prilygintos magistro laipsniui (tai yra vienas iš reikalavimų kandidatams), yra daug. VŽ žiniomis pats Lazauskas su triukšmais atsisveikino su pareigomis, tad vargubau yra laukiamas naujojoje įmonėje, kaip ir Benjaminas Sakalauskas, buvęs ilgametis generalinis urėdas, kuris dėl atleidimo iš pareigų, išregistravus Rokiškio urėdiją, kurioje dirbo iki pertvarkos, reformatorius yra padavęs į teismą. Ponia Duksaitė-Iškauskienė taip pat neatsakė, ar tarp paraiškovų yra buvusių urėdų, ar jie yra tinkami naujoms pareigoms, tačiau pridūrė: „Šitą sprendimą turi priimti klientas“.  Buvusių urėdų paskyrimas į VMU vadovų pareigas gali būti įvertintas nevienareikšmiškai. Lietuva, kuri siekia dar šiemet tapti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) nare, iki narystės įsipareigojo depolitizuoti ir užkardyti korupciją valstybės valdomose įmonėse (VVĮ). O valstybinių miškų ūkis istoriškai buvo labiausiai politizuotas sektorius.

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) atliktas tyrimas parodė, kad 17-ka iš 42 jau buvusių urėdų 1992–2017 m. yra dalyvavę rinkimuose vienos ar kitos partijos sąrašuose. O dalis jų kone su kiekvienu rinkiminiu ciklu prisišliedavo prie valdžios partijų. Tarp aktyviausiai rinkimuose dalyvavusių – p. Sakalauskas, taip pat Eligijus Ryškus, buvęs Nemenčinės urėdas. Daugiausiai urėdų buvo susiję su šiuo metu Seime esančiais socialdemokratais (6), liberalais (5), konservatoriais ir tvarkiečiais (po 3).

Viceministras nesistebi dėl urėdų

Aplinkos ministerijos vadovybė viešai yra teigųsi, kad buvusiems vadovams dalyvauti atrankoje durys nebus užtrenktos, tačiau, regis, jų nuopelnai ir klystkeliai bus tikrinami po padidinamuoju stiklu.

„Visus žmones parinks ir vertins ponas su varlyte iš Aplinkos ministerijos. Konkurse dalyvauja ir dalis buvusiųjų, kurie prieš tai suderino su ministerijos žmonėmis galimybę dalyvauti, įsipareigojant aktyviai palaikyti valstybinių miškų sektoriaus reformą“, – sakė vienas VŽ šaltinis.

Martynas Norbutas, aplinkos viceministras, kuris atsako už valstybinių miškų pertvarką, komentavo nežinantis, kas dalyvauja atrankoje, nes atranką vykdo pati įmonė, tačiau tikino, kad nenustebs, jei tarp kandidatų yra ir buvusių urėdų, nes tai yra jų teisė, o tie žmonės – su patirtimi. Jis paneigė asmeniškai dalyvaujantis atrankos procese. Be to, ministerijos atstovų nebus atrankos komisijoje, kuri vykdys pokabius su kandidatais.

„Įmonė turi informacijos apie buvusius darbuotojus, tai automatiškai bus aišku, ar tie žmonės savo pareigas atliko sąžiningai, ar nebuvo kažkokių tai neaiškumų ir panašiai“, – sakė viceministras.

Kita vertus, viceministras yra anksčiau teigęs, kad kai kurie VVĮ sektoriai yra veikiami politikos ir tai yra akivaizdu ir kad visiško depolitizavimo užtikrinti neįmanoma.

Pasitraukė valdybos pirmininkas

VŽ žiniomis, 2017 m. gruodį suformuota VMU valdyba, kurioje yra nepriklausomi trys iš 7 narių, siekė nustatyti kriterijus, kurie leistų į buvusias urėdijas pritraukti jaunesnių, su vienų metų darbo patirtimi ir įvairias miškininkystės srities pakraipas baigusių specialistų, tačiau pačioje įmonėje nuspręsta kandidatus rinktis iš didesnę darbo patirtį turinčių miškų sistemos darbuotojų.

Kovo pradžioje netikėtai iš VMU valdybos pirmininko pareigų pasitraukė Gediminas Jasinevičius. Kęstutis Navickas, aplinkos ministras, tada tikino, kad jokio konflikto su  p. Jasinevičiumi ar įmonės valdyba nėra.

Savo ruožtu VŽ šaltiniai teigė, kad iš dabar einančių regioninių įmonės padalinių pareigas laikinai beveik niekas nebus paskirtas ir kad iš kandidatų bus reikalaujama ištikimybės valdančiųjų politikai. Tada aplinkos ministras Navickas komentavo, kad tokio reikalavimo „pretendentams konkurso aprašyme nėra”.

VŽ taip pat e. paštu apklausė dar nuo sausio paskirtus keturiasdešimt du laikinuosius VMU padalinių vadovus (buvusių urėdijų darbuotojus), kol bus atrinkti nuolatiniai, ar jie dalyvauja atrankoje. Tačiau iš jų atsiliepė tik keturi, kurie atsakė neigiamai.

VMU vadovas p. Pulkauninkas VŽ anksčiau sakė, kad regioninių padalinių vadovų atrankoje dalyvaus pats asmeniškai, nes tai yra įmonei svarbios pozicijos.

„Darbuotojai turės būti savo srities specialistai, aktyvūs reformos vykdytojai, siekiantys savo darbą kasdien padaryti vis geriau, kelti sau ambicingus tikslus ir jų siekti“, – sakė p. Pulkauninkas.

Pretendentams kaip būtini kvalifikaciniai reikalavimai yra nustatyti: aukštasis universitetinis arba jam prilygintas miškininkystės krypties išsilavinimas (magistro ar jam prilygintas kvalifikacinis laipsnis) ir ne mažesnė kaip 3 metų darbo patirtis miškininkystės srityje. Vadovavimo patirtis, užsienio kalbų mokėjimas, teisės aktų žinojimas ar kitos savybės bus vertinama kaip privalumai.
VMU regioninio padalinio vadovas bus atsakingas už padalinio valdymą, vykdant jame deleguotą kompleksinę miškų ūkio veiklą, apimančią šių miškų atkūrimą, priežiūrą, apsaugą, racionalų miškų išteklių naudojimą ir prekybą mediena bei miško ištekliais. Taip pat šie vadovai organizuos miškų atkūrimo, apsaugos, tvarkymo ir miško išteklių naudojimo pažangių technologijų diegimą.