LMPF | Vieta valdyboje – ne tik atlygis, bet ir rizika
16306
post-template-default,single,single-post,postid-16306,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Vieta valdyboje – ne tik atlygis, bet ir rizika

Vieta valdyboje – ne tik atlygis, bet ir rizika

Ko gero, jau galime konstatuoti, kad Lietuvoje užaugo verslo teoretikų ir praktikų karta, galinti dalytis patirtimi ir įžvalgomis. Tą rodo tai, kad profesionalų, norinčių dirbti privačių ir valstybės įmonių valdybose, netrūksta.

Pretendentai gali girtis ilgamete patirtimi vietos ir užsienio kapitalo įmonėse, įvairių sričių išmanymu ir atsakingu požiūriu. Regis, būtent šis pasitikėjimas gena į ne vieną, o į kelias valdybas. Viena vertus, valdybos nario pozicija iš tiesų leidžia išlikti aktyviam versle. Kita vertus, VŽ nuomone, nederėtų pamiršti, kad valdybos nariai priima strateginius sprendimus ir prisiima ne tik moralinę, bet ir finansinę atsakomybę už savo veiksmus. Jie atsakingi už sėkmingą įmonės gyvavimą.

 Verslo savininkai burdami valdybas pirmiausia tikisi kompetencijų, pagal vadovėlinį kokybės standartą valdyboje dirba patyrę profesionalai. Jeigu nėra stebėtojų tarybos, kuri atsakinga už bendrovės veiklos kontrolę, ši funkcija tenka valdybai.

Verslo savininkai tikisi, kad valdybos narys bus atsakingas už tą verslo dalį, kurioje turi daugiausiai žinių ir ryšių. Valdyba yra tas slenkstis, kuris pamatuoja kiekvieną vadovo sprendimą ir saugo įmonę nuo pernelyg rizikingų žingsnių, tiesiai šviesiai tariant, nuo nepakeliamų nuostolių.

Tai, kad valdyba patenka į kryžminę ugnį, jei kyla akcininkų konfliktų, – akivaizdu. Idealiu atveju įsikiša stebėtojų taryba, kitais ir dažnesniais atvejais valdybos nariams tenka laviruoti tarp kelių akcininkų, vadovų ir nepamiršti esminės funkcijos – verslo valdymo.

Kitas dalykas, valdyba atstovauja visiems akcininkams, tad jos nariams tenka gesinti stambiųjų akcininkų pavojingas ambicijas ir apginti smulkiųjų akcininkų interesus. Valdybos nario kompetenciją ir šios veiklos atsakomybės mastą turi suvokti tiek jie patys, tiek verslo savininkai.

Šiandien vėl grįžtama prie valdybos nario veiklos klausimų, nes įmonei žalingi sprendimai vis dažniau nagrinėjami teismuose. Vis dažniau kalbama apie įmonių vadovų ir valdybos narių asmeninę atsakomybę.