LMPF | Nauja Seimo sesija: kokių teisės aktų laukti?
18291
post-template-default,single,single-post,postid-18291,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Nauja Seimo sesija: kokių teisės aktų laukti?

Nauja Seimo sesija: kokių teisės aktų laukti?

Atėjo ruduo, o kartu ateina ir nauja Seimo sesija. Seimui buvo pateiktas 127 teisės aktų projektų sąrašas. Peržiūrėjus visą teisės aktų sąrašą matyti, kad labai didelių reformų ar pertvarkų nenumatoma, tačiau yra tikrai įdomių teisės aktų, kurie keis tiek mūsų darbus, tiek ir mūsų gyvenimus. Keletą pakeitimų, kurie mūsų darbuose įves naujovių, aptarsime šiame straipsnyje.

Planuojami darbo teisės pakeitimai

Pirmasis planuojamas pakeitimas, kurį verta aptarti, tai Darbo kodekso pakeitimo įstatymas. Šiuo įstatymu numatoma nustatyti neperleidžiamas vaiko priežiūros atostogas. Taip pat pakeitimu būtų nustatytos galimybės tėvams, auginantiems vaikus ir esantiems vaiko priežiūros atostogose, visą vaiko priežiūros atostogų laikotarpį dirbti ir gauti vaiko priežiūros išmoką tuo atveju, kai išmokos ir darbo užmokesčio suma neviršija buvusio darbo užmokesčio dydžio.

Mokesčiai ir apskaitos reforma

Jau rašėme, kad rudenį planuojama reformuoti buhalterinę apskaitą. Tuo tikslu bus nauja redakcija išdėstytas Buhalterinės apskaitos įstatymas. Net pakeičiamas jo pavadinimas į Finansinės apskaitos įstatymą. Pagrindiniais pakeitimais siekiama skatinti tvarkyti apskaitą naudojantis vis didėjančiomis informacinių technologijų galimybėmis ir diegiant informacijos skaitmeninimo procesus. Siūloma leisti subjektams nesaugoti apskaitos dokumentų, jeigu jie pateikti per valstybės veiklos valdymo informacines sistemas. Taip pat nustatyti pareigą sąskaitas viešojo sektoriaus subjektams teikti tik per IS E. sąskaitą. Svarbiausia yra tai, kad siekiama palengvinti verslo administravimą ir atsisakyti griežto reglamentavimo tų apskaitos organizavimo ir tvarkymo dalykų, kurie yra vidaus kontrolės elementai ir kuriuos subjektai gali patys pasirinkti.

Naujoje Seimo sesijoje bus siūloma pakeisti ir keletą mokesčių teisės aktų. Šių pakeitimų pagrindinis tikslas – peržiūrėti mokestiniuose įstatymuose numatytas neterminuotas lengvatas ir specialiąsias apmokestinimo sąlygas. Įstatymo pakeitimo projektais bus siūloma padidinti registravimosi PVM mokėtoju ribą iki 55 000 eurų.

Taip pat Vyriausybės nutarime nurodoma, kad siekiant įgyvendinti Konstitucinio Teismo nutarimą, kuriuo buvo pripažinta, kad Konstitucijai prieštarauja (nesilaikyta 6 mėn. termino dėl įsigaliojimo) kai kurie mokesčių teisės aktai, siūloma persvarstyti papildomo pelno mokesčio kredito įstaigoms taikymo terminą, nustatyti, kad ir toliau lieka galioti benzino ir gazolių akcizų tarifai, taip pat minimalus 0,5 proc. nekilnojamojo turto mokesčio tarifas ir 150 000 eurų neviršijanti (gyventojams, auginantiems tris vaikus ar neįgalų vaiką, – neviršijanti 200 000 eurų) neapmokestinama gyventojų nekomercinio turto bendra vertė.

Viešieji pirkimai

Seimas šioje rudens sesijoje ir toliau tobulins su viešaisiais pirkimais susijusius teisės aktus. Vyriausybė teikia Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimo projektą. Šiuo projektu bus siekiama didinti inovatyvių ir žaliųjų viešųjų pirkimų skaičių. Taip pat bus keičiamos nuostatos dėl koncesijos sutarčių sudarymo ir pirkimų, vykdomų vandens, energetikos, transporto ir pašto paslaugų sektoriuose. Siekiant supaprastinti viešųjų pirkimų vykdymą, siūloma atsisakyti nešališkumo deklaracijų, lengvinti neskelbiamų derybų ir dinaminių pirkimų sistemų vykdymą, taip pat nustatyti lankstesnį supaprastinto atviro konkurso vykdymą, papildyti pirkimo nutraukimo sąlygas ir kt.

Automobilių taršos mokestis

Visiems aktualios šiais metais buvo ir diskusijos dėl automobilių taršos mokesčio. Šiuo klausimu Seimui taip pat pateiktas įstatymo projektas, kuriuo siūloma pakeisti motorinių transporto priemonių registracijos mokestį į motorinių transporto priemonių taršos mokestį. Todėl būtų nustatytas mokestis transporto priemonių valdytojams už taršias transporto priemones, kuris būtų mokamas registruojant transporto priemonę pirmą kartą Lietuvoje ir kiekvienais metais už naudojimąsi ja.

Nauja Seimo sesija pateiks nemažai teisės aktų pakeitimų, todėl šiame straipsnyje aprašėme tik keletą mums įdomiausių pakeitimų. Kitų pakeitimų apžvalga, kaip visada, kituose Biztools.lt straipsniuose. 

Daugiau informacijos Mokymų klubo seminaruose – https://mokymuklubas.lt/seminarai/buhalteriniai-mokymai-seminarai/