LMPF | Neverskime bėdos vien žievėgraužiui ir koronovirusui
17683
post-template-default,single,single-post,postid-17683,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Neverskime bėdos vien žievėgraužiui ir koronovirusui

Neverskime bėdos vien žievėgraužiui ir koronovirusui

Valstybinių miškų urėdijos (VMU) skelbtas 2020 m. II pusmečio žaliavinės medienos ir miško kirtimo liekanų aukcionas pusmetinėms pirkimo-pardavimo sutartims sudaryti liudija: medienos pardavimo kaina Lietuvoje ir toliau krenta. VMU dar prieš metus prognozavo, kad dėl atpigusios žaliavinės medienos 2020 m. ji gaus 35,1 mln. eurų pajamų mažiau nei pernai.

„Medienos kaina ir toliau krenta, tačiau jos kritimas nėra toks ženklus, kokį stebėjome praėjusių metų gale ir šių metų pradžioje. Palyginti 2019 m. II pusmečio aukciono kainą su šių metų, matome, kad ji mažėjo 24,3 proc. Ir nors kaina dar krenta, reikia pasidžiaugti, kad pirkėjai aukcione dalyvavo ir poreikis medienai yra. Tai rodo, kad situacija tiek po medienos sektorių apėmusios krizės dėl medienos pertekliaus Europoje, tiek dėl koronoviruso pandemijos palaipsniui stabilizuojasi, o pramonė toliau vykdo veiklą, užtikrindama ir tam tikras veiklos apimtis rangovams, medienos vežėjams“, – sakė VMU vadovas Valdas Kaubrė.

Anot jo, veiklai ir medienos sektoriui įtakos turėjo ne tik pandemijos krizė. Dar praėjusių metų viduryje nepaprasta padėtis medienos sektoriuje susiklostė Europos miškus užpuolus viršūniniam žievėgraužiui ir dėl vėjovartų. Kenkėjui pažeidus didžiulius plotus Vokietija, Austrija, Čekija, Lenkija, Baltarusija atliko daug sanitarinių kirtimų, dėl to rinkoje susidarė didžiulis medienos perteklius, kuris lėmė kainos kritimą.

Nesiginčysime: žievėgraužis išties gerokai „pagraužė“ medienos kainą, tačiau pernai, kai niekas dar nė nežinojo apie kenkėją vardu „koronavirusas“, ji buvo kritusi į dar gilesnes žemumas. Ne vienas šalies politikas mano, kad žievėgraužiu ir koronoviru dangstomas VMU neūkiškumas, o nuostolius didina ir ydingi Vyriausybės sprendimai.

Daugiau: http://miskininkas.eu/neverskime-bedos-vien-zievegrauziui-ir-koronovirusui/