LMPF | Kada nereikalingas darbuotojo sutikimas dėl darbo švenčių dienomis?
17306
post-template-default,single,single-post,postid-17306,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Kada nereikalingas darbuotojo sutikimas dėl darbo švenčių dienomis?

Kada nereikalingas darbuotojo sutikimas dėl darbo švenčių dienomis?

Kada nereikalingas darbuotojo sutikimas dėl darbo švenčių dienomis? Ar gali darbuotojas vietoj darbo užmokesčio už darbą švenčių dienomis reikalauti papildomo poilsio dienų? Kokiais atvejais prieššventinę dieną darbo laikas netrumpinamas? Kaip organizuoti darbą per šventes pataria advokatė, „Darbo teisės vadovo“ autorė Jurgita Judickienė.

Šių 2019 metų pabaiga darbuotojus nudžiugins trimis švenčių ir poilsio dienomis iš eilės vidury savaitės, bet tuo dovanos dar nesibaigia. Nuo 2020 metų laisvadienių sąrašas pailgės viena papildoma diena, nes švenčių diena yra paskelbta ir lapkričio 2-oji – Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) diena. Nuo kitų metų Lietuvoje bus minima net 16 valstybinių švenčių dienų ir tai vienas didžiausių švenčių dienų skaičių Europoje. Daugiau už lietuvius laisvadienių turi tik Kipro piliečiai, kurie švenčia 18 dienų per metus.

Jei darbdavys organizuos darbuotojų darbą per šventes, svarbu nepamiršti, kad:

Darbas švenčių dieną organizuojamas darbuotojo sutikimu.

Darbuotojo sutikimo nereikia ir darbuotojas negali atsisakyti dirbti tik dviem atvejais:

  • jeigu darbas švenčių dieną yra numatytas įmonės kolektyvinėje sutartyje;

arba jeigu darbuotojas dirba pagal suminę darbo laiko apskaitą, pavyzdžiui, nuolat veikiančioje gamybos ar aptarnavimo įmonėje.

Šie du atvejai netaikomi nėščioms darbuotojoms, nes jos turi besąlyginę teisę nesutikti dirbti švenčių dienomis.

Taigi, prieš paskirdamas darbuotoją dirbti per šventes, darbdavys turi išsiaiškinti, ar reikia darbuotojo sutikimo dirbti švenčių dieną. Jei tokio sutikimo reikia – jis turi būti rašytinis ir duotas laisva darbuotojo valia. Jei darbuotojo sutikimo reikia, o jis dirbti nesutinka, darbdavys negali jo skirti dirbti švenčių dieną.

 

Už darbą švenčių dieną darbdavys visada privalo mokėti padidintą užmokestį:

  • Už darbą švenčių dieną privaloma mokėti ne mažiau kaip dvigubą darbuotojo darbo užmokestį. Jei darbuotojas dirbs dar ir viršvalandžius – už viršvalandžius mokamas ne mažiau kaip du su puse karto didesnis darbuotojo darbo užmokestis.
  • Toks padidintas užmokestis turi mokamas nepriklausomai nuo to, ar darbuotojas sutiko dirbti švenčių dieną, ar darbdavys jį paskyrė dirbti, numatydamas darbuotojo darbą darbo grafike, kai darbuotojo sutikimo nereikia.

Plačiau: https://www.vz.lt/verslo-valdymas/2019/12/16/kada-nereikalingas-darbuotojo-sutikimas-del-darbo-svenciu-dienomis#ixzz68HLEH600