LMPF | Aiškėja Šiaurės ir Baltijos šalių profesinių sąjungų bendradarbiavimo gairės
17168
post-template-default,single,single-post,postid-17168,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Aiškėja Šiaurės ir Baltijos šalių profesinių sąjungų bendradarbiavimo gairės

Aiškėja Šiaurės ir Baltijos šalių profesinių sąjungų bendradarbiavimo gairės

Spalio 3 dieną, Stokholme (Švedija) vyko Europos pramonės profesinės sąjungos (IndustriallEurope) Šiaurės šalių regiono koordinacinės grupės (Nordic IN) susitikimas. Jame dalyvavo profesinių sąjungų atstovai iš Danijos, Švedijos, Suomijos, Norvegijos bei Lietuvos.

Susitikime Lietuvai bei trims Baltijos šalims atstovavo Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos pirmininko pavaduotoja Jurga Subačiūtė-Žemaitienė.

Ji pristatė Lietuvos, Latvijos ir Estijos pramonės sektoriaus profesinių sąjungų tarpusavio bendradarbiavimo aktualijas bei veiklos kartu su Šiaurės šalimis galimybes ir perspektyvas. Primename, kad jau gegužės mėnesį, Taline, įvykusiame Nordic IN grupės posėdyje, buvo priimtas sprendimas sukurti Baltic IN organizaciją, kurią sudarytų Baltijos šalių profesinių sąjungų atstovai.

Pasak J. Subačiūtės-Žemaitienės, Nordic IN reiškia didelį palaikymą Baltijos šalims ir ragina tarptautinių bendrovių, kurių motininė įmonė yra Skandinavijos šalyse, profesinėms sąjungoms remtis ten esančių profesinių sąjungų pagalba. Ši praktika jau taikoma Lietuvoje, tačiau Estijoje ir Latvijoje kolegų iš Šiaurės šalių pagalba pasitelkiama rečiau.

Pažymėtina, kad Lietuvos profesinėms sąjungoms Baltic IN organizacijoje, be J. Subačiūtės-Žemaitienės, dar atstovauja Lietuvos metalistų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Marija Varasimavičienė.

Taip pat buvo aptarta Nordic IN grupės veiklos planas 2020 metams, Norvegijoje įvyksiančio Šiaurės forumo 2021, suvažiavimų, Pasaulinės pramonės profesinės sąjungos (IndustriallGlobal) Moterų kongreso organizavimo klausimai.

Kalbėta ir apie situaciją Europos darbo taryboje, Baltijos organizavimo akademijoje (BOA), minimalaus darbo užmokesčio perspektyvas Europos šalyse, kt.

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos informacija