LMPF | Lietuvai reikalingas intensyvesnis miško ūkis
16747
post-template-default,single,single-post,postid-16747,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Lietuvai reikalingas intensyvesnis miško ūkis

Lietuvai reikalingas intensyvesnis miško ūkis

Jei Lietuvos miškų ūkio intensyvumas būtų toks kaip Suomijoje, medienos resursų šalyje padaugėtų, teigia ekspertai. Baldų pramonė norėtų, kad eksportuoti apvalią medieną būtų sunkiau.

Petteris Pihlajamakis, Suomijos įmonės „Poyry Management Consulting“, direktorius, dalyvavęs Aleksandro Stulginskio universitete vykusioje konferencijoje „Lietuvos miško ūkio iššūkiai ir perspektyvos“,  nurodė keletą dalykų, kurie trukdo šalies miškų ūkio ir medienos rinkos plėtrai. Vienas iš jų – tai, kad tik 4% privačių miškų medienos Lietuvoje yra sertifikuota.

 „Didžiosios Vakarų Europos kompanijos, tokios , kaip IKEA, tokiems dalykams skiria labai daug dėmesio, sertifikato nebuvimas gali būti kliūtis bendradarbiaujant su jomis“, – sako jis.

Jo nuomone, Lietuvos miškams reikalingas ir intensyvesnis tvarkymas. Jis trumpina medienos rotaciją, mažina sąnaudas, o tai leidžia pigiau parduoti medieną. Intensyviau tvarkant miškus, p. Pihlajamakio manymu, darnaus miško kirtimo ribą Lietuvoje būtų galima padidinti 15%, nuo 11,8 mln. iki 13,6 mln. kub. m  per metus, ir taip sukurti papildomų medienos resursų pramonei.

Tai, jo nuomone, padėtų padaryti  tarpinių medienos kirtimų didinimas, daugiapakopis medienos naudojimas, reikia didinti lentpjūvių pajėgumus.

Plačiau: https://www.vz.lt/agroverslas/2018/11/15/lietuvai-reikalingas-intensyvesnis-misko-ukis#ixzz5X8BSEebb