LMPF | I. Petraitienė: stiprios profesinės sąjungos – sveikesnė demokratija
16513
post-template-default,single,single-post,postid-16513,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

I. Petraitienė: stiprios profesinės sąjungos – sveikesnė demokratija

I. Petraitienė: stiprios profesinės sąjungos – sveikesnė demokratija

Su kokiais iššūkiais ir problemomis šiandien susiduria profesinės sąjungos (kaip visuomeninės organizacijos) Lietuvoje ir pasaulyje?

Reikia pripažinti, kad šiandien profesinėms sąjungoms Lietuvoje yra nelengva, jos susiduria su nemažai iššūkių. Darbo kodekso, kitų įstatymų nuostatos nėra palankios profesinių sąjungų kūrimuisi Lietuvoje. Neretai susiduriame su neigiamomis darbdavių ir visuomenės nuostatomis profesinių sąjungų atžvilgiu. Dažnai mes vengiame apie tai kalbėti, tačiau reikia pasakyti, kad, pavyzdžiui, žiniasklaidai profesinių sąjungų veikla nėra labai įdomi ir mums gana sunku apie save skleisti žinią visuomenei per nacionalinės žiniasklaidos priemones. Vyriausybė taip pat nenori išgirsti profesinių sąjungų balso.

Dabartinei Vyriausybei, pakeitus dalyvavimo Vyriausybės posėdžiuose tvarką, profesinės sąjungos atstovai nebeturi galimybės iššsakyti savo pozicijos svarstomais klausimais, nes posėdžiuose gali dalyvauti tik Vyriausybės nariai ir teikiantieji klausimus. Profesinių sąjungų atstovai nebekviečiami dalyvauti ir tokių darbo grupių, kaip darbo grupė Valstybės tarnybos įstatymo projektui rengti, veikloje. Sakyčiau, tai demokratijos žingsnis atgal. Sunku suprasti, kodėl nenorima išgirsti pilietinės visuomenės nuomonės.

Daugiau: http://www.lpsk.lt/2018/06/13/i-petraitiene-stiprios-profesines-sajungos-sveikesne-demokratija/