LMPF | DAR KARTĄ DĖL ATLYGINIMŲ
18858
post-template-default,single,single-post,postid-18858,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

DAR KARTĄ DĖL ATLYGINIMŲ

DAR KARTĄ DĖL ATLYGINIMŲ

VMU veikiančių profesinių sąjungų Jungtinė atstovybė  daug kartų kreipėsi į administraciją dėl darbo užmokesčio ir darbo krūvių bei atsakomybės atitikimo problemų  regioniniuose padaliniuose. Taip pat JA  nuolat konstatavo, kad tų pačių pareigybių darbuotojams nustatytos veiklos individualios darbo užmokesčio dalys (VID) nepakankamai kompensuoja darbo užmokestį dėl darbo krūvių skirtumų  skirtingo dydžio ir veiklos apimčių regioniniuose padaliniuose.

Įvykusiame VMU vadovų ir JA susitikime administracijai buvo pateikti siūlymai skubiai sprendžiant šias  problemas ir daug nekeičiant veikiančios darbo užmokesčio sistemos, kai kurioms regioninių padalinių pareigybėms nustatyti tarpinius darbo užmokesčio lygius, t. y. didesnius negu dabar nustatytas, bet mažesnius už sekantį aukštesnį lygį, o logistikos specialistams ir mechanikams (mechanikams – diferencijuotai) pakelti pareigybių lygius. Susitikime konkrečių atsakymų į šiuos siūlymus nebuvo gauta, nesutarta nei dėl konkrečių sprendimų priėmimo būdų, nei terminų. Nieko konkretaus nebuvo sužinota ir apie  administracijos dar praėjusiais metais žadėtą visos VMU darbo užmokesčio sistemos peržiūrą (sukalibravimą), nes įvyko daug jos  pakeitimų nustatant naujus pareigybių lygius regioninių padalinių medienos ruošoje ir prekyboje dirbantiems specialistams bei vykdant  darbuotojų saugos ir sveikatos, informacinių technologijų, buhalterinės apskaitos, viešųjų pirkimų skyrių ir girininkijų reformas. Buvo pateikta tik informacija, kad pagal  Korn Ferry tyrimą RP logistikos specialistams nustatytas per žemas darbo užmokestis, o girininkijų darbuotojams – per aukštas. Dar neaišku ir kaip po įvykusios reformos bus nustatoma VID  girininkijų darbuotojams, nors ji yra  privaloma dabar galiojančioje VMU atlygio sistemoje.

Tokie konsultacijų rezultatai netenkino JA įgaliojusių jas atstovauti profesinių sąjungų. Jos reikalauja iš JA konkrečių rezultatų ir tikslios informacijos kaip ir kada bus išspręstos su darbo užmokesčiu susijusios problemos VMU regioniniuose padaliniuose.

JA, reaguodama į šiuos profesinių sąjungų priekaištus ir reikalavimus,  pasinaudodama Nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje numatytomis galimybėmis gauti informaciją, dar kartą kreipėsi  į VMU vadovybę ir paprašė raštu pateikti:

  1. Atlikto VMU darbo užmokesčio vertinimo (tyrimo) išvadas ir informaciją apie vertinimo metodiką (su kuo konkrečiai šalies darbo rinkoje lyginamos VMU specifinės pareigybės).
  2. Informaciją apie 2022 metais sutaupytas darbo užmokesčio fondo lėšas.
  3. Informaciją  kaip bus 2023 m. naudojamos darbo užmokesčio fondo lėšos ir kokiu būdu bei kokiais terminais  bus išspręstos minėtos VMU regioninių padalinių darbo užmokesčio problemos.
  4. VID nustatymo metodiką, apskaičiavimą ir procentinius dydžius naujai suformuotų girininkijų darbuotojams.

JA tikisi,  kad  gauta informacija padės įnešti daugiau aiškumo.

LMPF informacija