LMPF | DALIS NACIONALINĖS KOLEKTYVINĖS SUTARTIES NUOSTATŲ TAIKOMA IR VALSTYBĖS VALDOMOSE ĮMONĖSE
18840
post-template-default,single,single-post,postid-18840,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

DALIS NACIONALINĖS KOLEKTYVINĖS SUTARTIES NUOSTATŲ TAIKOMA IR VALSTYBĖS VALDOMOSE ĮMONĖSE

DALIS NACIONALINĖS KOLEKTYVINĖS SUTARTIES NUOSTATŲ TAIKOMA IR VALSTYBĖS VALDOMOSE ĮMONĖSE

2022 metų spalio 10 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgaliota socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė su Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, Lietuvos profesine sąjunga „Solidarumas“ ir Respublikine jungtine profesine sąjunga jau penktą kartą pasirašė Nacionalinę kolektyvinę sutartį. Šį kartą pasirašyta Sutartis galios 3 metus, o jos veikimas yra praplėstas. Be viešojo sektoriaus įstaigų, ji galioja ir valstybės bei savivaldybių valdomoms įmonėms. Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacija yra LPSK narė, todėl  sutarties  nuostatos taikomos ir VĮ Valstybinių miškų urėdijoje veikiančių profesinių sąjungų nariams, išskyrus,  kaip nurodyta sutartyje, 6,7 ir 8 punktus.

Vadovaujantis sutartimi,  didesnes garantijas įgauna profesinių sąjungų renkamų organų nariai. Jie negali būti atleisti iš darbo darbdavio iniciatyva ar darbdavio valia, jų būtinosios darbo sutarties sąlygos negali būti pablogintos, palyginti su ankstesnėmis jų būtinosiomis darbo sutarties sąlygomis ar su kitų tos pačios kategorijos darbuotojų būtinosiomis darbo sutarties sąlygomis, be išankstinio įstaigoje veikiančios profesinės sąjungos sutikimo. Taip pat Darbdavys, prieš pradėdamas tirti darbo pareigų pažeidimą ar tarnybinį nusižengimą, privalo nedelsiant apie tai informuoti darbdavio lygmens profesinę sąjungą. Ji turi teisę dalyvauti tyrime ir pateikti savo nuomonę. Komisijos sudarymo atveju, darbdavio lygmens profesinė sąjunga turi teisę deleguoti savo atstovą į komisiją. Darbdavio lygmens profesinė sąjunga taip pat turi teisę kartą per šešis mėnesius inicijuoti darbuotojo ir darbdavio pokalbį apie darbuotojo pažangą, pateikti savo išvadą apie įstaigos vadovo, kurio veikla vertinama, veiklą. Su įmonėje veikiančia profesine sąjunga turi būti derinamas sutaupytų metinių darbo užmokesčio fondo lėšų panaudojimas.  Profesinė sąjunga taip pat informuojama ir su ja konsultuojamasi dėl planuojamo metinio darbo užmokesčio fondo lėšų panaudojimo. Nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje yra ir daugiau aktualių nuostatų.

LMPF raštu  informavo apie šią sutartį VMU administraciją ir tikisi, kad sutarties nuostatos bus taikomos VMU administracijos santykiuose su VMU veikiančiomis profesinėmis sąjungomis ir jų Jungtine atstovybe.

Sutarties tekstas: https://nvsc.lrv.lt/uploads/nvsc/documents/files/2023-metu-NKS.pdf

LMPF informacija