LMPF | D. Jakutavičė: darbuotojai priversti mokėti infliacijos kainą, nors jos ir nesukėlė
18753
post-template-default,single,single-post,postid-18753,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

D. Jakutavičė: darbuotojai priversti mokėti infliacijos kainą, nors jos ir nesukėlė

D. Jakutavičė: darbuotojai priversti mokėti infliacijos kainą, nors jos ir nesukėlė

Spalio 7-ąją visame pasaulyje minima Tarptautinė diena už orų darbą. Ši diena yra puiki proga ir galimybė kasmet iš arčiau pažvelgti į darbuotojų situaciją – jų atlyginimo teisingumą, darbo vietų saugumą, socialinio dialogo ir kolektyvinių derybų perspektyvas. Tai diena, kai apie darbuotojų garantijas kalba ne tik profesinės sąjungos, bet ir darbdaviai, valdžios, visuomeninių organizacijų atstovai.

Tačiau ar įmanoma užtikrinti orias darbo sąlygas ne tik įkaitusiame politiniame fronte, bet ir darbo rinkoje, susiduriančioje su 5-osios pramonės revoliucijos iššūkiais. Gamybos skaitmeninimas, būtinybė pereiti prie klimatui neutralios bei tvarios gamybos ir su tuo susijęs stiprus kvalifikuotų darbuotojų poreikis, ypač pramonėje ir energetikos bendrovėse – tai neišvengiamos problemos, kurioms turime ieškoti sprendimų.

Sąskaitos auga, darbuotojų atlyginimai – ne

„Šiandien su nerimu keliu klausimą: ar kitą žiemą turėsime, kas dirbs šilumos tiekimo įmonėse? Tai ne teorinis pasvarstymas – veikiau tai liūdna realybė ir neatidėliotinai spręstina problema, kuri susijusi su mūsų gyventojų teise gauti kokybiškas šildymo paslaugas. Matau būtinybę ieškoti politinių sprendimų, kaip išvengti šilumos darbuotojų nutekėjimo į kitus sektorius, dėl per mažų atlyginimų“, – atkreipia dėmesį Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos (LPPSF) pirmininkė Dalia Jakutavičė.

Ji pažymi, kad, nors kasdien mus pasiekia žinios apie neregėtai šoktelėjusias šildymo kainas, šis paslaugos pabrangimas, tikėtina, labai menkai pagerins šilumos ūkio įmonių darbuotojų situaciją. Kai kuriose šilumos tiekimo bendrovėse darbuotojų atlyginimai buvo didinami dar iki koronaviruso pandemijos, ir didelė kvalifikuotų specialistų dalis gauna kiek daugiau nei minimalų atlyginimą. Ši problema ypač aktuali mažų miestų šilumos tiekimo įmonėse.

Taip yra dėl ydingos šilumos kainos nustatymo metodikos specifikos, kurią nustato kainų reguliuotojas – Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT). Metodikoje darbuotojų darbo užmokesčio dedamoji yra nepakankama ir neadekvati lyginant su Lietuvos atlyginimų rinka, todėl šilumos tiekimo bendrovių galimybės didinti darbo užmokestį yra labai ribotos, o darbuotojų darbo užmokesčio dydis auga per lėtai.

Miglotos galimybės jauniems darbuotojams

Pasak LPPSF lyderės, nors darbas šilumos bendrovėse sudėtingas ir net pavojingas, reikalaujantis specialių žinių, aukštos kvalifikacijos, specialaus pasirengimo, darbuotojų atlyginimuose tai vargiai atsispindi.

Tad  nenuostabu, jog šilumos tiekimo įmonės jaučia vis didesnį specialistų trūkumą, o ugdymo įstaigos vis mažiau studentų surenka į šilumos sektoriui reikalingas specialybes, nes jaunimas nemato savęs sektoriuje su abejotina karjeros perspektyva.

“Jauni specialistai ilgiau neužsibūna šilumos tiekimo įmonėse ir renkasi panašų darbą privačiame sektoriuje, arba emigruoja į kitas šalis. Matome augančią darbuotojų kaitą ir neraminančias šilumos sektoriaus darbuotojų senėjimo tendencijas. Bet ar verta stebėtis, kad esant tokioms aplinkybėms darbuotojai nebemato prasmės dirbti darbą, kuris vargiai leidžia užsitikrinti net ir būtiniausius savo bei šeimos poreikius. Ironiška, kad tie, kurie šildo mus, gali patys atsidurti ant energetinio skurdo ribos.”, – nuogąstauja D. Jakutavičė.

Už sudėtingų įrengimų – specialistai su žmogiškais poreikiais

Šalia kasdienio galvosūkio, kaip užsitikrinti tinkamą pragyvenimą, energetikos darbuotojai dar jaučia ir didžiulį visuomenės spaudimą, girdi šūsnius piktų kaltinimų ir priekaištų dėl situacijos, už kurią jie nėra atsakingi, o ir pakeisti jos negali. O kur dar vieši TV „žvaigždžių“ pasisakymai su žeminančiais epitetais energetikos darbuotojams.

Pažymėtina, kad šie darbuotojai nenustato šalies energetikos krypčių ir kainų politikos, o juolab nesukėlė dabartinio infliacijos šuolio ar geopolitinių krizių.

Energetikos bendrovių darbuotojai susiduria su dideliu darbo krūviu. Štai paskelbus apie subsidijas saulės elektrinėms, įmonės darbuotojų, dirbančių su paraiškomis ir sąlygų išdavimu, darbo krūvis jau kurį laiką padidėjęs kone dvigubai.

„Verta atsiminti, kad energetikos darbuotojai – tai aukštos klasės specialistai, skyrę didelę dalį savo gyvenimo sudėtingai ir gyvybiškai svarbiai profesijai, be kurios dabartinė visuomenė neišgyventų. Kaip gyventume moderniame pasaulyje be sklandaus elektros tiekimo, centrinio šildymo, geriamojo vandens? Mes retai susimąstome, kad už sudėtingų įrenginių slypi sunkiai dirbantys žmonės, kurie turi šeimas, kasdienius rūpesčius kaip ir mes visi. Jeigu ne šie darbuotojai, mūsų gyvenimas pavirstų chaosu. Todėl labai apmaudu, kad priekaištus dėl padidėjusių sąskaitų turi išklausyti eiliniai darbuotojai, kurie neturi galių įtakoti kainų dydžio“, – pabrėžia D. Jakutavičė.

Nebegalime laukti – laikas konkretiems žingsniams 

Profesinės sąjungos, atstovaujančios energetikos darbuotojams, suvokia, kokia jautri yra dabartinė situacija gyventojams, o ypač kainų augimo tema. Sunku visiems, bet nespręsti darbuotojų problemų būtų nesąžininga.

„Būtina spręsti esamas problemas priimant apgalvotus politinius sprendimus, pasitelkiant bendradarbiavimo, susitarimų mechanizmus, kad būtų pasiektas visų suinteresuotų pusių balansas.

Jau daugelį metų darbuotojų darbo užmokesčio problema sprendžiama tik iš dalies, bijant paslaugos kainos didėjimo, tačiau pastarieji įvykiai rodo, kad kainai didžiulę įtaką daro kitos aplinkybės. Ne energetikos sektoriaus darbuotojai sukėlė infliaciją, tačiau jie moka bene didžiausią kainą“, – akcentuoja D. Jakutavičė.

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacija