LMPF | Parengta metodinė priemonė „Darbo apmokėjimo sistemos kūrimo metodinės rekomendacijos“
18700
post-template-default,single,single-post,postid-18700,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Parengta metodinė priemonė „Darbo apmokėjimo sistemos kūrimo metodinės rekomendacijos“

Parengta metodinė priemonė „Darbo apmokėjimo sistemos kūrimo metodinės rekomendacijos“

Ekspertų komanda, bendradarbiaudama su Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija, įgyvendinant projektą „Įmonių socialinės atsakomybės skatinimas“, parengė metodinę priemonę „Darbo apmokėjimo sistemos kūrimo metodinės rekomendacijos“.
Šios rekomendacijos skirtos įvairių įmonių, įstaigų, organizacijų vadovams, personalo vadovams, visuomenine veikla užsiimantiems asmenims, mokslininkams-tyrėjams, inspektoriams ir visiems asmenims, kuriems svarbus teisingas ir efektyvus darbo užmokesčio valdymas.
Darbuotojų apklausos rodo, kad viena iš dažniausių išėjimo iš darbo priežasčių būna ne per mažas darbo užmokestis, o neteisingas darbo užmokestis. Šiomis metodinėmis rekomendacijomis siekiama suteikti darbdaviams reikiamų kompetencijų rengiant darbo apmokėjimo sistemas ir padėti užtikrinti teisingo apmokėjimo už darbą principo įgyvendinimą.
Rekomendacijose nagrinėjamos įvairios temos, susijusios su darbo užmokesčio valdymu. Laikomasi vienos esminės nuostatos: neįmanoma užtikrinti lygybės, jei pats darbo užmokestis yra valdomas neaiškiai, nesistemingai, be aiškių taisyklių. Nors rekomendacijose dažniau minima lyčių lygybė, visos šios nuostatos vienodai galioja ir kitiems lygybės aspektams – nediskriminavimui pagal kilmę, socialinę padėtį, neįgalumą, tautybę ar kitiems. Taip pat laikomasi kitos nuostatos: gera darbo užmokesčio valdymo sistema savaime išsprendžia daugelį problemų, susijusių su lyčių nelygybe, kartu suteikia įrankį, naudingą siekiant vėlesnių tikslų, gerinant įmonių ir organizacijų veiklą.
Lygybė – būtina sąlyga tam, kad darbuotojai jaustųsi gerai. Kokybės vadybos kūrėjas Edwardsas Demmingas atkreipė dėmesį, kad emocinė darbuotojų būklė nulemia ir galimybes gerinti organizacijos procesus. Tai reiškia, kad jei darbuotojai jaučiasi nelaimingi, ko nors bijo ar pan., nepavyksta gerinti jokių įmonės procesų. Jei darbuotojai jaučiasi gerai, daug geriau veikia ir visi įmonės, įstaigos ar organizacijos procesai. Taigi lygybė tampa ir didesnio verslo įmonės pelningumo ar gero įstaigos veikimo sąlyga.
Projektas finansuojamas iš Europos socialinio fondo lėšų.

VDI informacija