LMPF | Medienos pramonės ir energetikos sektorių aprūpinimas mediena: rezervų yra
18596
post-template-default,single,single-post,postid-18596,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Medienos pramonės ir energetikos sektorių aprūpinimas mediena: rezervų yra

Medienos pramonės ir energetikos sektorių aprūpinimas mediena: rezervų yra

Prasidėjęs Rusijos karas prieš Ukrainą sutrikdė į Lietuvą importuojamos medienos srautus. Tad siekiant subalansuoti vidaus poreikius ir kurti didesnę pridėtinę vertę šalyje, teks ieškoti galimybių, kaip ženkliai sumažinti žaliavinės medienos eksportą ir pasigaminti daugiau energijos gamybai skirtos medienos efektyviau panaudojant šalies vidaus išteklius ir taikant efektyvesnius ūkininkavimo būdus.

Kaip skelbia Valstybinė miškų tarnyba (VMT), iš beveik 5 mln. m3 2021 m. į Lietuvą importuotos medienos (apvaliosios padarinės ir pjautinės, skiedrų, malkų, medžio drožlių plokščių, granulių, briketų ir kitų produktų) apie 2/3 sudarė mediena, tiekiama iš Baltarusijos, Rusijos ir Ukrainos. Baltarusijos dalis medienos importe buvo didžiausia – virš 2 mln. m3, iš šio kiekio skiedros sudarė virš 0,9 mln. m3 – tai daugiausia energetinėms reikmėms skirta mediena.

Per 2021 m. Lietuva nemažus medienos kiekius eksportavo pati – didžiausia dalis teko apvaliajai padarinei medienai (virš 1,52 mln. m3), po jos rikiavosi pjautinė mediena (apie 1,46 mln. m3), granulių, briketų eksportas (beveik 0,7 mln. t) ir kita (1,5 mln. m3).

Daugiau: https://am.lrv.lt/lt/naujienos/medienos-pramones-ir-energetikos-sektoriu-aprupinimas-mediena-rezervu-yra