LMPF | Valdyboje – apie chaotišką, į autoritarizmą linkstantį valstybės valdymo stilių
18480
post-template-default,single,single-post,postid-18480,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Valdyboje – apie chaotišką, į autoritarizmą linkstantį valstybės valdymo stilių

Valdyboje – apie chaotišką, į autoritarizmą linkstantį valstybės valdymo stilių

Sausio 17 d. įvykusiame eiliniame Lietuvos  profesinių sąjungų konfederacijos valdybos posėdyje aptarta situacija šalyje, Lietuvos ir ES teisėkūros naujienos, pasirengimas LPSK suvažiavimui.

Valdybos  nariai vienas per kitą dalijosi savo vadovaujamų šakinių organizacijų narių nuotaikomis, kurios yra liūdinančios. „Balaganas“, „bardakas“, nevaldoma situacija, chaotiška teisėkūra – tokie ir kiti epitetai skambėjo kalbant tiek apie pandemijos valdymą, tiek apie bendrą į autoritarizmą panašėjantį valstybės valdymo stilių, kai sprendimai „nuleidžiami“ iš viršaus neįsiklausant į pilietinės visuomenės nuomonę.

Kalbėjusieji vienbalsiai pasisakė, kad įvairūs su pandemija susiję ribojimai ir suvaržymai turi būti įvedami įstatymais, o ne vyriausybės nutarimais. Be to, visiems su darbuotojais susijusiems sprendimams yra būtinas Lietuvos trišalės tarybos filtras.

Tuo tarpu medikų profesinės sąjungos savo ruožtu pasakojo apie pastangas įrodyti valdantiesiems šiuo metu Seime svarstomo Žmonių užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo, numatančio prievolę skiepytis tam tikrų profesijų žmonėms, žalą. Šiuo metu serga labai daug medikų, kai kuriose įstaigose jau nėra kam dirbti, kai kur darbuotojai priversti dirbti kas antrą parą. Daug yra „pravaikštančiųjų“ ligą, nes dažnos besimptomės formos. Dėl naujų sprendimų medikų trūkumas dar labiau išryškės.

LPSK valdyba nutarė kreiptis į Vyriausybę reikalaujant aiškių atsakymų dėl tolimesnės COVID-19 infekcijos valdymo strategijos ir keliamų tikslų, nurodant, kad spendimai dėl ribojimų ir suvaržymų turi būti priimami įstatymo galią turinčiais teisės aktais pereinant Trišalės tarybos filtrą, kad būtų įtvirtintas adekvatus skiepų žalos atlyginimo mechanizmas.

Posėdyje aptartos darbuotojų nuotaikos dėl kylančių kainų. Atlyginimai nors ir keliami, tačiau nepakankamai, nes infliacija auga gerokai sparčiau. Nutarta kelti klausimą dėl būtinybės įstatymu numatyti darbuotojų atlyginimų indeksavimą, ir kad darbo užmokesčio kėlimas ne vytųsi, o lenktų infliaciją.

Valdyboje aptartas ir ES direktyvos dėl skaitmeninių platformų darbuotojų projektas. Jame nurodoma, kad darbas skaitmeninėse platformose nėra verslas, o darbas, prilyginamas darbo santykiams. Dokumente taip pat daug kalbama apie tai, kad šiame sektoriuje turi vykti socialinis dialogas bei kolektyvinės derybos. Įvertinus Europos profesinių sąjungų konfederacijos poziciją LPSK valdyba pritarė esamam direktyvos projektui.

Svarstant kai kurių Seimo narių pasiūlymą šalia mamdienių ir tėvadienių įvesti slaugadienius diskutuota, ar negeriau būtų didinti kasmetinių atostogų dienų skaičių. Nutarta pritarti slaugadienių idėjai, bet kartu ir plėsti galimybes vykdyti visiems darbuotojų šeiminiams įsipareigojimams.

Valdyba taip pat nutarė, jog kovo 4 d. įvyks LPSK tarybos posėdis – paskutinis prieš suvažiavimą. Jame turės būti tvirtinami kandidatai į renkamas pozicijas, numatytas LPSK įstatuose. LPSK suvažiavimas įvyks gegužės 6 d., o jam ruošiantis dirba trys darbo grupės: įstatų keitimo, LPSK veiklos krypčių rengimo, suvažiavimo ir LPSK 20-mečio organizavimo.

LPSK informacija